Έκπληξη και αγανάκτηση προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης να στραφεί πρώτα στο χώρο της υγείας και να απαιτήσει μεταφορά ποσού από τα αποθεματικά των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα παραμείνουν δεσμευμένα για τη διεκπεραίωση επειγόντων αναγκών του κράτους, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

Σε σχετική του ανακοίνωση σημειώνει ότι "Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ για υπηρεσίες υγείας, η κυβέρνηση διατάσσει κατά προτεραιότητα την διάθεση στην ΤτΕ των ελάχιστων αποθεματικών των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, αφήνοντας τη Δημόσια Υγεία στο έλεός της. 

Εκ του θεσμικού μας ρόλου οφείλουμε να τονίσουμε ότι, σε κρίσιμες καταστάσεις, πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η προστασία της Δημόσιας Υγείας ως υπέρτατο αγαθό". 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών υπενθυμίζει ότι τα Νοσοκομεία εφέτος έχουν λάβει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως τακτική επιχορήγηση μόνο 150 εκατ. ευρώ έως τώρα από τα 1,15 δις ευρώ για το έτος 2016 (350 εκατ. λιγότερα από πέρυσι), με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές να υπερβαίνουν τα 1,3 δις ευρώ.

Με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, μεταφέρονται 60 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ, αφήνοντας για άλλη μία φορά ακάλυπτες τις πληρωμές των κλινικών ιατρών, εργαστηρίων, διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών, και λοιπών παρόχων υγείας.