Παραίτηση σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ ζητούν με συνοπτικές διαδικασίες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με έγγραφό τους που συνυπέγραψαν χθες.

Το έγγραφο παρουσίασε χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο αναπληρωτής υπουργός στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, προαναγγέλλοντας μάλιστα την πρωτοβουλία του για τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μια ώρα νωρίτερα, γράφοντας "Σε λίγο θα έχουμε νέα για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ...".

Μια ώρα αργότερα, επανήλθε, γράφοντας: "Να και τα νέα του ΚΕΕΛΠΝΟ που προανήγγηλα πριν. Ζητάμε τις ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ των μελών του ΔΣ που ορίζονται από το Υπουργείο για να προχωρήσουμε σε ορισμό νέων μελών και έναρξη της κάθαρσης στον οργανισμό με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση της λειτουργίας του".

Στη δεύτερη ανάρτηση, ο Π. Πολάκης, συμπεριελάμβανε και φωτογραφημένο, το έγγραφο με το οποίο ζητούνται οι παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ.

Σημειώνουμε ότι προχθές, το Δ.Σ. του Οργανισμού συνεδρίασε για να εξετάσει το θέμα του διαγωνισμού για τους 100 γιατρούς και 400 νοσηλευτές για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ύστερα από το σάλο που έχει προκληθεί για το θέμα, η διοίκηση του Οργανισμού ζήτησε εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, πριν προχωρήσει σε απόφαση συνολικής ακύρωσης του διαγωνισμού. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα (σχετικό ρεπορτάζ του Healthmag, εδώ), ο αναπληρωτής υπουργός είχε παραστεί αιφνιδιαστικά στην σύσκεψη του Δ.Σ. του Οργανισμού, με αφορμή τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στο διαγωνισμό (σχετικό ρεπορτάζ, εδώ). 

Στο έγγραφο του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού, γίνεται αναφορά και στους ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ από το ΣΕΥΥΠ, ενώ θέτει θέμα παρακώλυσης του ελέγχου του Σώματος, λόγω μη συνεργασίας.

Το θέμα του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζεται σε μια στιγμή που φημολογείται έντονα πως στον επικείμενο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης ο Π. Πολάκης πρόκειται να απομακρυνθεί από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Το έγγραφο

Αναλυτικά, το έγγραφο των υπουργών αναφέρει τα εξής:

"Σύμφωνα με τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα και λαμβάνοντας υπόψη:

1. Την παράλειψή σας να προβείτε στις ενδεδειγμένες από το νόμο ενέργειες για την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ως προς το πρόσωπο του Γενικού Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου, ο οποίος εξακολουθεί και υπηρετεί από θέση υψηλής διοικητικής ευθύνης παρά το γεγονός ότι:

α) έχει αμετακλήτως παραπεμφθεί για τις κακουργηματικού χαρακτήρα αξιόποινες πράξεις απάτης από κοινού και κατά μόνας, τελεσθείσης κατ΄ εξακολούθηση συνολικού οφέλους και αντίστοιχης ζημίας υπερβαίνουσας το ποσόν των 150.000 ευρώ σε βάρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ελληνικού Δημοσίου (άρθρο 386 παρ. 1 ΠΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 1 Ν. 1608/1950) σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. 235-188/100596/12-02-2016 έγγραφο γνωμοδότηση του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του υπουργού Υγείας (σχετι. γ), σε συνδυασμό με την υπ΄ αριθμ. 1344/2015 απόφασης του ΣΤ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (σχετ. α),

β) έχει ανεχτεί την άρνηση των υπηρεσιών για την διευκόλυνση του διενεργουμένου ελέγχου του ΣΕΥΥΠ και ούτως έχει παρακωλύσει τον διενεργούμενο έλεγχο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται κατωτέρω (υπό 2),

γ) έχει σαφείς ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, καθώς σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. ΕΜΠ 11233/25-11-2015 έκθεση ελέγχου του ΣΕΥΥΠ διατέθηκαν παράνομα τα εξής ποσά από το ΚΕΕΛΠΝΟ: ι) ποσό 1.410.000 ευρώ περίπου, μέσω κατάτμησης φυσικού αντικείμενου, ιι) ποσό 2970000 ευρώ περίπου, με αδιαφανείς διαδικασίες συλλογής προσφορών από συγκεκριμένες εταιρίες με εμφανείς διασυνδέσεις μεταξύ τους, ιιι) εξ΄ αυτών, ποσό 1,5 εκ. ευρώ περίπου για προβολή διαφημιστικών σποτ από ΜΜΕ, χωρίς να γίνει χρήση των προβλέψεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου και χωρίς υποβολή αιτημάτων προς το κατά νόμο αρμόδιο ΕΣΡ. Με βάση το ανωτέρω πόρισμα του ΣΕΥΥΠ ασκήθηκε και εναντίον του ποινική δίωξη.

2) Την ανοχή σας στην άρνηση συνεργασίας των υπηρεσιών του φορέα σας για τη διενέργεια ελέγχου του ΣΕΥΥ και συγκεκριμένα την παράλειψη χορήγησης των επανειλημμένως αιτούμενων από το ανωτέρω σώμα, στοιχείων και εγγράφων για τον έλεγχο της ταμειακής διαχείρισης του φορέα σας, τουλάχιστον κατά τη διαχειριστική περίοδο 2012-2014, που σύμφωνα το υπ΄ αριθμ. πρωτ. ΔΨ/ΕΜΠ. οικ. 83/29-1-2016 έγγραφο του ΣΕΥΥΠ προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνιστά κατ΄  ουσίαν παρακώλυση του έργου των Επιθεωρητών.

3) Την αδυναμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, σε συνέχεια σωρείας παρατυπιών σε 88 ελεγχόμενες αιτήσεις, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 253/9-2-2016 προκήρυξη του φορέα σας και την υπ΄ αριθμ.πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ. ΕΓΡΚ. 17/605/27-1-2016 απόφαση της επιτροπής της υπ΄αριθμ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (σχετ.ε) με την αναλογική και συμπληρωματική εφαρμογή των κανόνων περί προσλήψεων στο δημόσιο που καθορίζονται στις κείμενες περί προσλήψεων διατάξεις και στον ν.2190/1994 (περί ΑΣΕΠ), οι οποίες διατάξεις έχουν τεθεί για να εξασφαλίζεται το ελάχιστο όριο των αρχών της διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας του άρθρου 103 παρ. 7 του Συντάγματος, με αποτέλεσμα την παράλειψη, περάν κάθε ευλόγου χρονικού ορίου, κάλυψης των άμεσων και επιτακτικών αναγκών στελέχωσης 500 θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (100 ιατρών Π.Ε. και 400 νοσηλευτών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθώς και του Κέντρου Υγείας Περιστερίου.

Ζητούμε την άμεση υποβολή των παραιτήσεών σας, σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε στις κατά τον νόμο ενέργειες".