Μπορεί στο σχολείο να ήταν δακτυλοδειχτούμενοι, αλλά γελάει καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος.

Οι κοκκινομάλληδες, με φακίδες κι άσπρο δέρμα αναδεικνύονται στους πιο ευνοημένους έναντι του γήρατος, όπως έδειξε Ολλανδική μελέτη. Συγκεκριμένα το γονίδιο που ευθύνεται για τα κόκκινα μαλλιά και τις φακίδες, το MC1R, είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να δείχνουν νεότεροι από την ηλικία τους και να γερνούν όμορφα, είπαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Erasmus στο Rotterdam, που έτρεξαν την έρευνα σε συνεργασία με την εταιρία Unilever.

Το γονίδιο - κλειδί MC1R είναι γνωστό ότι συμμετέχει στη βιολογική διαδικασία της φλεγμονής και της επιδιόρθωσης βλαβών του DNA. Τώρα, αποκαλύπτεται ότι μια παραλλαγή (μετάλλαξη) του εν λόγω γονιδίου σχετίζεται επίσης με το πόσο νεανική εμφάνιση έχει κάποιος. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Current Biology, οι ερευνητές μελέτησαν τα πρόσωπα 2.700 Ολλανδών και βρήκαν ότι εκείνοι που φέρουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, δείχνουν νεότεροι κατά τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ο καθηγητής Dr Manfred Kayser, ένας εκ των επικεφαλλής της μελέτης, δήλωσε: "Για πρώτη φορά ένα γονίδιο εξηγεί εν μέρει γιατί ορισμένοι άνθρωποι δείχνουν πιο φρέσκιοι και πιο νέοι από κάποιους άλλους. Το να δείχνει κάποιος νεότερος από την ηλικία του είναι διακαής πόθος πολλών ανθρώπων. Κι αυτή η επιθυμία αποδίδεται στην πεποίθηση ότι η εξωτερική εμφάνιση αντικατοπτρίζει την υγεία και τη γονιμότητα".

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι ασφαλώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη φαινομενική ηλικία κάποιου - η οποία σχεδόν πάντα είναι διαφορετική από τη βιολογική - με συνέπεια οι άνθρωποι να γερνάνε με διαφορετικό ρυθμό. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι συστηματικά βλέπουν τις γυναίκες μεγαλύτερες από ό,τι είναι πραγματικά, ενώ τους άνδρες τους θεωρούν πιο νέους.