Η φιλία είναι "καλύτερη από τη μορφίνη", καθώς μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά κι από αναλγητικό και να δώσει αντοχή στον πόνο, σύμφωνα με Βρετανική επιστημονική μελέτη.

Αυτό συμβαίνει γιατί όσοι έχουν πολλούς φίλους παράγουν στον οργανισμό τους περισσότερες ενδορφίνες, ουσίες που δρουν ως φυσικό αναλγητικό και σχετίζονται γενικότερα με το κύκλωμα απόλαυσης - πόνου του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εξελικτικής ψυχολογίας Johnson K, Dunbar και την καθηγήτρια πειραματικής ψυχολογίας Katerina Johnson του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκαναν πειράματα αντοχής στον πόνο σε 101 εθελοντές ηλικίας από 18 έως 34 ετών. Και διαπίστωσαν ότι, όσο μεγαλύτερο κύκλο φίλων είχε κάποιος, τόσο καλύτερα άντεχε τον πόνο. Αυτό που φαινόταν να μετράει κυρίως, ήταν ο αριθμός των επαφών με φίλους σε μηνιαία και όχι εβδομαδιαία βάση. Κάποιος που είχε 7 έως 12 περισσότερους φίλους, τους οποίους συναντούσε έστω μια φορά το μήνα, άντεχε τον ίδιο πόνο για 1 έως 4 λεπτά περισσότερα σε σχέση με κάποιον που είχε λιγότερους φίλους.

"Σε ισοδύναμη δόση, οι ενδορφίνες είναι ισχυρότερες και από την μορφίνη" υπογράμμισαν οι επικεφαλής ερευνητές. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται συχνά, αντέχουν περισσότερο τον πόνο, παρόλο που τείνουν να έχουν λιγότερους φίλους και μικρότερα δίκτυα κοινωνικών σχέσεων.