Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενεργός γήρανση είναι “η διαδικασία της βελτίωσης των ευκαιριών για υγεία, για συμμετοχή και για ασφάλεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής, καθώς οι άνθρωποι γερνούν”.

Πιο συγκεκριμένα η ενεργός γήρανση επιτρέπει στους ανθρώπους, μετά τη συνταξιοδότηση, να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους, προκειμένου να ζουν με ευημερία και να είναι ενεργοί στην κοινωνία, με τέτοιο τρόπο που να καλύπτονται οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους.

Όπως εξηγεί ο ψυχίατρος Αντώνης Μούγιας: "Είναι πολύ σημαντικό για τους ηλικιωμένους να συμμετέχουν σε προγράμματα που προωθούν την ενεργό γήρανση, καθώς με αυτό τον τρόπο προστατεύεται ως ένα μεγάλο βαθμό η ψυχική τους υγεία και η ευημερία τους. Επιπλέον όλοι χρειαζόμαστε μια κοινωνία, η οποία θα αξιοποιεί και θα έχει όφελος από τις ικανότητες των ηλικιωμένων της και στην οποία οι νεότερες γενιές θα μαθαίνουν από τις μεγαλύτερες".

Ειδικότερα για τα προγράμματα εθελοντισμού, η χαρά που προέρχεται από τις πράξεις αλτρουϊσμού δεν είναι το μόνο όφελος για τους ηλικιωμένους. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο εθελοντισμός στην τρίτη ηλικία κάνει τους εθελοντές να έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και να ζουν περισσότερα χρόνια, έχοντας, μάλιστα, καλή ποιότητα ζωής. Επιπλέον  φαίνεται ότι υπάρχει σχέση του εθελοντισμού στην τρίτη ηλικία με τη μείωση της κατάθλιψης.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας δείχνουν να ωφελούνται περισσότερο, από τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις. Ως προς τα προγράμματα, που ενισχύουν την κοινωνικοποίηση και προσφέρουν ψυχαγωγία στους ηλικιωμένους, τα πλεονεκτήματα είναι, επίσης, σημαντικά. Οι ηλικιωμένοι βρίσκουν ενδιαφέρον, δεν νιώθουν απομονωμένοι και στο περιθώριο της ζωής και μπορούν να δημιουργούν κοινωνικές επαφές, με αφετηρία το κοινό ενδιαφέρον, όπως, για παράδειγμα, μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική ταινία.

Το πρόγραμμα “Ασημένιοι θεατές”, που κάνει ο Νέστωρ, θα δώσει υλικό για την πραγματοποίηση μελέτης σχετικά με την επίπτωση του κινηματογράφου στην ψυχολογία των ηλικιωμένων, των ασθενών και των φροντιστών τους.