Το ριβόσωμα είναι η «μηχανή», μέσα από την οποία συντίθεται η πρωτεΐνη. Η ζωή, σε όλες τις μορφές της, δημιουργείται από δύο υπομονάδες, η κάθε μία από τις οποίες βασίζεται στις «εντολές» του DNA και του RNA. Το τεχνητό ριβόσωμα «εργάζεται» με παρόμοιο τρόπο με του πραγματικού κυτταρικού οργανιδίου, παράγοντας πρωτεϊνες και ένζυμα. Η ανακάλυψη αυτή βρίσκει ανταπόκριση στα πεδία της συνθετικής βιολογίας και της βιομοριακής μηχανικής. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να επιτρέψει την παραγωγή νέων φαρμάκων και βιο-υλικών. Παράλληλα αναμένεται να βοηθήσει τους βιολόγους να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργούν αυτά τα ζωτικά συστατικά του κυττάρου.   

Σύμφωνα με το Nature, οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Ιλινόις και Northwestern στο Σικάγο, με επικεφαλής τον διευθυντή του Κέντρου Βιομοριακών Επιστημών του Κολλεγίου Φαρμακευτικής βιοχημικό Αλεξάντερ Μάνκιν και τον επίκουρο καθηγητή χημικής και βιολογικής μηχανικής Μάικλ Τζούιτ, «βάφτισαν» το πρώτο τεχνητό ριβόσωμα «Ribo-T»      

Οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το «Ribo-T» παράγει αρκετές πρωτεΐνες σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα και είναι αισιόδοξοι ότι στο μέλλον θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από ένα φυσικό ριβόσωμα. Για παράδειγμα, θα ήταν δυνατό να μετατρέψει ένα κύτταρο σε «εργοστάσιο» κατά παραγγελία χημικών και βιολογικών υλικών, παράγοντας μοναδικά πολυμερή, βιολογικά και μη. Με τη βοήθεια του τεχνητού ριβοσώματος, θα ήταν δυνατό να ενσωματωθούν «αφύσικα» αμινοξέα στις πρωτεΐνες και έτσι, μεταξύ άλλων, να παραχθούν φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά) με ασυνήθιστες θεραπευτικές ιδιότητες.