Χωρίς διημερεύοντα φαρμακεία βρίσκονται από σήμερα οι ασθενείς ύστερα από την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να σταματήσει τις εφημερίες των φαρμακείων, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Την απόφαση πήρε η γενική συνέλευση των φαρμακευτικών συλλόγων στις 16 Aπριλίου, καθώς το διευρυμένο ωράριο έχει δώσει τη δυνατότητα εξαίρεσης των φαρμακοποιών από τις εφημερίες, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί που είναι στις λίστες διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων να είναι πλέον πολύ λίγοι.

Με την διακοπή των διημερεύσεων, ο ΠΦΣ εκτιμά ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ευχέρεια για κάλυψη των ασθενών τις νυχτερινές ώρες που είναι και πιο κρίσιμες, μέχρι να διευθετηθεί και πάλι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, αφού όπως έχει παραδεχθεί και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τελικά το διευρυμένο ωράριο είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του, κατήγγηλε σήμερα την ασυνέπεια των λόγων και των υποσχέσεων του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την τακτοποίηση της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι όλης της χώρας, καλούνται να ακολουθήσουν την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, από σήμερα 4 Μαΐου 2016 και να σταματήσουν τις διημερεύσεις των φαρμακείων (08.00 - 20.00 ) για τις εργάσιμες ημέρες.

Ήδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), υλοποιώντας την από 10 Μαρτίου 2016 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, συστήνει στα μέλη του να μη αναρτούν τις καρτέλες των διημερεύσεων. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΦΣΑ από τα 3.000 φαρμακεία του λεκανοπεδίου σε μηνιαία βάση τα 450 ήταν διημερεύοντα και τα 150 διανυκτερεύοντα, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των φαρμακείων με ελεύθερο ωράριο, διότι δεν δηλώνονται οι ώρες λειτουργίες τους και συνεπώς ούτε εγγράφονται σε κάποια κατάσταση των φαρμακευτικών συλλόγων και της περιφέρειας.