Το παιχνίδι Sea Hero Quest κάνει σήμερα "πρεμιέρα". Μπορεί να το "κατεβάσει" όποιος θέλει δωρεάν και οι ειδικοί ελπίζουν να λύσουν το αίνιγμα της άνοιας με αυτό.

Οι παίκτες, που διατηρούν την ανωνυμία τους, καλούνται να κατευθύνουν ένα πλοίο σε έναν φανταστικό κόσμο, μέσα από λαβυρίνθους και ψάχνοντας για ορόσημα. Ειδικότερα ένας ναύτης "οργώνει" τις θάλασσες για να επαναφέρει τις χαμένες αναμνήσεις του πατέρα του. Μόλις οι παίκτες πάρουν οποιαδήποτε απόφαση, αυτή πηγαίνει κατευθείαν στους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Πέντε πειράματα έχουν συμπεριλάβει στο παιχνίδι οι ειδικοί. Πώς βρίσκει κάποιος τον δρόμο του, πώς αναγνωρίζει ορόσημα, πώς αντιδρά όταν έχει πολλές επιλογές, αν έχει την αίσθηση της κατεύθυνσης και αν έχει δυνατότητα μηχανικής μάθησης.

Το εγχείρημα κόστισε 800.000 λίρες Αγγλίας και φτιάχτηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσελκύσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό παικτών. Οι επιστήμονες ελπίζουν να το "κατεβάσουν" 100.000 άνθρωποι, αρκετοί για να παράξουν δεδομένα 57 χρόνων.

Όταν οι άνθρωποι αναπτύσσουν άνοια, τα πρώτα που χάνουν είναι η αντίληψη του χώρου και η δυνατότητα "πλοήγησης". Κι εκεί εστιάζουν τις μελέτες τους οι επιστήμονες, αφού πρώτα καταλάβουν πώς "οδηγεί" το μυαλό μας, πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και πώς βρίσκουμε τον δρόμο μας μέσα σε αυτόν.

Κι αν όλα πάνε καλά, τα δεδομένα από το νέο παιχνίδι θα μπορούν να εντοπίζουν τα προβλήματα πριν, καν, οι άνθρωποι εμφανίσουν άνοια, κάτι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.

O Dr Hugo Spiers, νευροεπιστήμονας στο University College του Λονδίνου, που βοήθησε στη δημιουργία του παιχνιδιού, είπε: "Μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιο ανάλογο εργαλείο. Χρειαζόμαστε μεθόδους διάγνωσης της άνοιας σε πρώιμο στάδιο, ώστε να δούμε αν τα συμπτώματα χειροτερεύουν και κατά πόσο δουλεύουν τα φάρμακα. Το κίνητρό μας είναι ότι, σε αυτή την περίπτωση, το ηλεκτρονικό παιχνίδι κάνει τη διαφορά".

Άλλοι επιστήμονες είπαν ότι η κινητή τεχνολογία έχει συμβάλλει ώστε να συγκεντρώνονται πολλές πληροφορίες σε μαζική κλίμακα για πρώτη φορά. Το Sea Hero Quest μπορεί να το παίξει οποιοσδήποτε, ακόμη και 90χρονοι, με τη βοήθεια οθόνης αφής.