Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας ιστορίες τρόμου από νοσοκομεία - κάποιες, μάλιστα, πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης - σχετικά με κάποιον γιατρό που "ξέχασε" στο σώμα του ασθενούς κάποιο χειρουργικό εργαλείο, για περιπτώσεις που "μπέρδεψαν" τα μωρά στο μαιευτήριο, για λάθος διαγνώσεις, για μη αναγκαίες επεμβάσεις, για επιπλοκές, για αλλεργίες σε φάρμακα, για, για, για, ο κατάλογος μοιάζει ατέλειωτος...

Έρευνα που έκαναν γιατροί του Πανεπιστημίου Johns Hopkins έδειξε ότι τα ιατρικά λάθη σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από τα αναπνευστικά νοσήματα, όπως το εμφύσημα και η βρογχίτιδα. Αυτό τα καθιστά την τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, μετά τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 251.454 θάνατοι οφείλονται σε ιατρικά λάθη και, μάλιστα, ο αριθμός ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερος, αν ληφθούν υπόψη οι θάνατοι εκτός νοσοκομείων, οι οποίοι δεν μετρώνται.

Στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, βρίσκονται οι θάνατοι από καρδιά (περίπου 615.000 ετησίως) και ακολουθούν οι θάνατοι από καρκίνο (περίπου 592.000). Στην τέταρτη θέση - μετά τα ιατρικά λάθη - είναι οι θάνατοι από χρόνιες πνευμονοπάθειες (147.000) και στην πέμπτη τα ατυχήματα (133.000).

Ο καθηγητής χειρουργικής και πολιτικής υγείας Dr. Martin Makary, που έκανε την μελέτη μαζί με τον Dr. Michael Daniel, δήλωσε: "Πρέπει οπωσδήποτε να βελτιώσουμε την ασφάλεια των ασθενών - είναι θέμα σημαντικής προτεραιότητας".

Μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακόμη και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν κάποιον αξιόπιστο μηχανισμό για να καταγράφει τους θανάτους από ιατρικά λάθη. Η επιστημονική ομάδα ζητά να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και συστηματική καταγραφή των ιατρικών λαθών, ώστε να επικρατήσει μια άλλη κουλτούρα, που θα διευκολύνει τους γιατρούς να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι, ασφαλώς, ρεαλιστικό να εξαλειφθούν τα ανθρώπινα λάθη από την ιατρική, αλλά μπορούν να βελτιωθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα και οι νοοτροπίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των λαθών.