Τις νέες εξελίξεις στις κλινικές μελέτες στην ογκολογία παρουσίασε η AstraZeneca Eλλάδας κατά τη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου «Οι κλινικές μελέτες στην Ογκολογία στην Ελλάδα του σήμερα. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά;» που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ. 

Ο Γρηγόρης Ντάκουλας, MD, επικεφαλής της Ογκολογίας στο Ιατρικό τμήμα της εταιρίας, παρουσίασε το pipeline της AstraZeneca στην Ογκολογία, αναδεικνύοντας την πληθώρα των μορίων που βρίσκονται σε τελικό στάδιο ανάπτυξης καθώς και τις ταχείες διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί.

Έχοντας τέσσερις κύριους πυλώνες έρευνας, τις στοχευμένες θεραπείες, τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA, την ανοσοογκολογία και τα συζευγμένα αντισώματα, η AstraZeneca αναπτύσσει ένα ευρύτατο κλινικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή και ελληνικών κέντρων για τις γυναικολογικές κακοήθειες, το καρκίνο του πνεύμονα, της κεφαλής και τραχήλου και άλλους τύπους όγκων.

Ο Χρήστος Αντωνόπουλος MD, PhD, Ιατρικός Διευθυντής της εταιρίας προέδρευσε με τον ογκολόγο Γεράσιμο Αραβαντινό σε στρογγυλό τραπέζι, με θέμα τα δικαιώματα των ασθενών που παίρνουν μέρος στις κλινικές μελέτες και οι ηθικοί κανόνες που διέπουν αυτές. Μετά το πέρας του συνεδρίου ο Δρ. Αντωνόπουλος, αναφερόμενος στη σημασία των κλινικών μελετών τόνισε ότι: «Η AstraZeneca στην Ελλάδα συμβάλλει ενεργά στην έλευση νέων κλινικών μελετών στη χώρα, παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στους Έλληνες ασθενείς σε καινοτόμες θεραπείες. Από την αρχή του έτους 3 νέες διεθνείς μελέτες της AstraZeneca στον χώρο της Ογκολογίας έλαβαν έγκριση και έχουν ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα».

Η AstraZeneca διαθέτει μακρόχρονη παράδοση στην Oγκολογία και προσφέρει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο νέων φαρμάκων, το οποίο μπορεί να αλλάξει ριζικά τις ζωές των ασθενών και το μέλλον της εταιρείας. Με τουλάχιστον 6 νέα φάρμακα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν έως το 2020 και ένα μεγάλο εύρος μικρών μορίων και βιολογικών φαρμακευτικών προϊόντων στο στάδιο της ανάπτυξης, η AstraZeneca είναι  αφοσιωμένη στον στόχο της προαγωγής της Oγκολογίας ως μίας από τις έξι πλατφόρμες ανάπτυξής της που εστιάζει στους καρκίνους του πνεύμονα, των ωοθηκών, του μαστού και του αίματος. Επιπλέον, AstraZeneca επιδιώκει ενεργά καινοτομικές συνεργασίες και επενδύσεις που επισπεύδουν την υλοποίηση της στρατηγικής της, όπως καταδεικνύει η επένδυσή μας στην Acerta Pharma, στο πεδίο της αιματολογίας.