Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και του Πανεπιστημίου Μακερέρε της Ουγκάντα, με επικεφαλής τον παθολόγο Τίμοθι Αμουκέλε, λένε ότι μπορείτε να τα στέλνετε με ένα μικρό αυτόνομο, μη επανδρωμένο αεροπλανάκι (drone). Το δοκίμασαν με επιτυχία για πρώτη φορά και αισιοδοξούν ότι η ευφάνταστη αυτή μέθοδος μεταφοράς θα αξιοποιηθεί κατάλληλα σε απομακρυσμένα μέρη, ιδίως στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, όπου το κοντινότερο διαγνωστικό κέντρο απέχει πολλά χιλιόμετρα. Δεν έχει δημοσιευθεί, βέβαια, σχετική μελέτη σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, που να δείχνει την επίδραση της μεταφοράς από αέρος στα δείγματα που προορίζονται για το μικροβιολογικό εργαστήριο.

Οι επιστήμονες συνέλλεξαν δείγματα αίματος από 56 εθελοντές (336 δείγματα) και μετά φόρτωσαν τα μισά από αυτά σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο μικρό drone μήκους περίπου ενός μέτρου, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν απευθείας με το αυτοκίνητο σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Οι δοκιμαστικές πτήσεις μεταφοράς προς το ίδιο διαγνωστικό εργαστήριο διήρκεσαν από 6 έως 38 λεπτά. Έγιναν σε ύψος έως 100 μέτρων πάνω από μη κατοικημένες περιοχές για λόγους ασφαλείας. Συγκρίνοντας, στη συνέχεια, την κατάσταση των δειγμάτων που μεταφέρθηκαν αεροπορικά, με εκείνα που παραδόθηκαν στον μικροβιολόγο με τον κλασσικό τρόπο, διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος μεταφοράς αλλά και ο χρόνος παράδοσης δεν είχαν καμία αρνητική επίδραση στα βιολογικά δείγματα.

Μετά το αρχικό αυτό πείραμα, οι ερευνητές σχεδιάζουν μια πιλοτική μελέτη στην Αφρική. Σύμφωνα με τον Αμουκέλε, ένα drone θα μπορούσε να διασχίσει 100 χιλιόμετρα σε μόλις 40 λεπτά, αποφεύγοντας τυχόν προβλήματα (έλλειψη δρόμων, πλημμύρες, μποτιλιάρισμα κ.τ.λ.) και στοχεύοντας με ακρίβεια στον προορισμό του, χάρη στο GPS του.

Τα drones έχουν, ήδη, δοκιμασθεί ως μεταφορείς φαρμάκων σε κλινικές απομονωμένων περιοχών, κάτι που πλέον φαίνεται ότι θα μπορούσε να επεκταθεί και στα δείγματα βιολογικού υλικού (αίματος, ούρων και άλλων σωματικών υγρών).