Το 99,999% των οργανισμών και μικροοργανισμών που φιλοξενείται στη Γη παραμένει αίνιγμα για την επιστήμη.

Ο πλανήτης μας μπορεί να φιλοξενεί σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο είδη οργανισμών και μικροοργανισμών, αλλά από αυτά μόλις το ένα χιλιοστό του 1% έχει ανακαλυφθεί, αναφέρουν σε δημοσίευση τους  στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζέι Λένον του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Η μελέτη βασίστηκε στη μεγαλύτερη έως τώρα ανάλυση μικροβιακών και άλλων βάσεων δεδομένων, καθώς, επίσης, σε οικολογικές και στατιστικές μεθόδους. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη πάνω από 5,6 εκατομμύρια γνωστά είδη - ζώα, φυτά και μικρόβια - από 35.000 τοποθεσίες σε όλη τη Γη, εκτός της Ανταρκτικής.
«Η εκτίμηση του αριθμού των ειδών στη Γη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη βιολογία. Η μελέτη μας συνδυάζει τις μεγαλύτερες διαθέσιμες βάσεις δεδομένων με οικολογικά μοντέλα και νέους οικολογικούς κανόνες για τη βιοποικιλότητα, πράγμα που μας επέτρεψε να έχουμε μια νέα και πιο αξιόπιστη εκτίμηση για τον αριθμό των ειδών των μικροβίων στον πλανήτη μας» δήλωσε ο Λένον.

Μέχρι πρόσφατα, η εκτίμηση του αριθμού των μικροβιακών ειδών στη Γη ήταν ουσιαστικά αδύνατη. Όμως με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας γενετικής ανάλυσης (αλληλούχισης του γενετικού υλικού των μικροοργανισμών) είναι εφικτό να γίνονται υπολογισμοί.
Τα μικρόβια περιλαμβάνουν μορφές ζωής, που είναι αόρατες με γυμνό μάτι, όπως βακτήρια, μύκητες κ.ά. Παλαιότερες εκτιμήσεις για τον αριθμό των ειδών στη Γη αγνοούσαν αυτόν τον πλούσιο μικρόκοσμο. Όμως είναι, πια, γνωστό ότι μόνο ένα γραμμάριο χώματος περιέχει μέχρι ένα δισεκατομμύριο μικροοργανισμούς.

Β.Κ.