Καθίσματα που γίνονται κρεβάτια, μπόλικος χώρος να απλώσει κάποιος τα πόδια του, ατομικές οθόνες προβολής, καλύτερο φαγητό και ποτό είναι κάποια από τα οφέλη που απολαμβάνουν, όσοι πληρώνουν αδρά για να κάτσουν στη business class ενός αεροπλάνου.

Και δεν είναι λίγες οι φορές που η περιποίηση πέντε αστέρων, που απολαμβάνουν οι προνομιούχοι επιβάτες, πυροδοτεί εκρήξεις παραπόνων και θυμού, από τους επιβάτες της οικονομικής θέσης. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί οι τελευταίοι αισθάνονται κατώτεροι και "ριγμένοι" λέει η μελέτη. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για τέσσερις φορές περισσότερα περιστατικά τσακωμών, ενώ το φαινόμενο είναι συχνότερο στη «γαλαρία», δηλαδή στο πίσω μέρος του αεροπλάνου. Μάλιστα η αυξημένη αυτή πιθανότητα είναι αντίστοιχη με τον θυμό που γεννά στους επιβάτες η καθυστέρηση της πτήσης για 9 ώρες και 29 λεπτά.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης βίαιων συμπεριφορών και συναισθηματικών ξεσπασμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερος (περίπου 12 φορές αυξημένος) μεταξύ των επιβατών της πρώτης θέσης και υπερδιπλάσιος μεταξύ των επιβατών της οικονομικής θέσης, εάν όλοι οι επιβάτες έχουν μπει στο αεροπλάνο από την ίδια μπροστινή πόρτα και έχουν διασχίσει την καμπίνα για τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Εάν οι επιβάτες της πρώτης και της οικονομικής θέσης επιβιβάζονται από ξεχωριστές πόρτες του αεροπλάνου, το πρόβλημα μετριάζεται.

Οι επικεφαλής της μελέτης, Katherine DeCelles από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και Michael Norton από το Χάρβαρντ, κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, μετά από μελέτη στοιχείων από τη βάση δεδομένων μεγάλης αεροπορικής εταιρίας (που για ευνόητους λόγους παραμένει ανώνυμη) και αφορούσαν σε εκατομμύρια πτήσεις. 

"Το σύγχρονο αεροπλάνο αντανακλά τον κοινωνικό μικρόκοσμο της ταξικής κοινωνίας. Οι καμπίνες της πρώτης θέσης κάνουν τους πάντες να συνειδητοποιούν ότι υπάρχει κοινωνική ανισότητα. Και σε έναν κλειστό χώρο αυτό έχει συνέπειες" είπαν οι ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 32% των "επεισοδίων" οι εμπλεκόμενοι επιβάτες είχαν κάνει κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα οι δύο στους δέκα αυθαδίασαν στις αεροσυνοδούς, αρνούμενοι να υπακούσουν στις προτροπές τους. Πάντως η επιθετικότητα δεν είναι ίδιον μόνο των "ταπεινών" επιβατών της οικονομικής θέσης. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι και ορισμένοι επιβάτες της πρώτης θέσης τείνουν να συμπεριφέρονται εγωιστικά και περιφρονητικά.