Ο ρομποτικός χειρουργός Star θα πιάσει κανονικά "δουλειά" στα χειρουργεία τα επόμενα δυο χρόνια, αφού στις πρώτες του εξετάσεις τα πήγε άριστα - έκανε με επιτυχία μια χειρουργική επέμβαση σε μαλακούς ιστούς ενός πειραματόζωου.

Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να διαβλέψει αν οι ασθενείς του Star θα αισθανθούν ασφαλείς στα χέρια του ή θα προτιμήσουν την "κλασσική" αντιμετώπιση από ανθρώπινο χέρι, μένει να το δούμε. Γεγονός, πάντως, είναι ότι το ρομπότ τα κατάφερε καλύτερα τόσο από τους έμπειρους χειρουργούς, όσο και από την υπάρχουσα σήμερα υποβοηθούμενη από ρομπότ χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η δοκιμή αφορούσε επέμβαση εντέρου σε ζωντανούς χοίρους. Το ρομπότ έκοψε και έραψε ξανά το έντερο με μεγάλη ακρίβεια.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παιδιατρικής Χειρουργικής Καινοτομίας Sheikh Zayed και του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με επικεφαλής τον Αζάντ Σέιντμαν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine".

Ως τώρα, όταν μιλούσαμε για ρομποτική χειρουργική, εννοούσαμε έναν χειρουργό, που, με τη βοήθεια ενός υπολογιστή, καθηδηγούσε το ρομπότ, το οποίο, μάλιστα, έφθανε με περισσή ευκολία σε δυσπρόσιτα σημεία. Αυτόνομη ρομποτική χειρουργική γινόταν μόνο σε επεμβάσεις σε σκληρούς ιστούς, όπως τα οστά. Τώρα, για πρώτη φορά, έγινε κάτι ανάλογο και σε μαλακούς ιστούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους τένοντες, τους μυς, τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα, τον λιπώδη ιστό κ.ά. Και είναι σημαντικό αυτό, διότι οι μαλακοί ιστοί μεταβάλλονται όταν τους "πειράζεις". Το νέο ρομποτικό σύστημα STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) διαθέτει έναν ελαφρύ ρομποτικό βραχίονα και χειρουργικά εργαλεία ακριβείας, τεχνολογίες τρισδιάστατης όρασης και «έξυπνης» απεικόνισης, καθώς και ειδικό λογισμικό με εξελιγμένους αλγόριθμους. Όλα αυτά του επιτρέπουν να παίρνει αποφάσεις και να «πλοηγείται» σε πραγματικό χρόνο και με μεγάλη επιτηδειότητα στον μαλακό ιστό.

Β.Κ.