Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν δει έμβρυο να αναπτύσσεται εκτός μήτρας μέχρι την 7η ημέρα, οπότε έπρεπε να το εμφυτεύσουν στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας, ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Αφού δοκίμασαν με έμβρυο ποντικού, συνέχισαν και με ανθρώπινα έμβρυα και είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν από ώρα σε ώρα πώς μεγαλώνουν ως την 13η μέρα, κάνοντας νέο εξωσωματικό ρεκόρ. 

"Αυτό είναι το πιο αινιγματικό και μυστηριώδες στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης. Είναι η στιγμή που σχηματίζεται η βασική φόρμα του σώματος" είπε μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Magdalena Zernicka-Goetz, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cambridge.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν χθες, Τετάρτη, στις επιθεωρήσεις Nature και Nature Cell Biology.

Ο Robin Lovell-Badge, ειδικός στα βλαστοκύτταρα στο Βρετανικό Ινστιτούτο Francis Crick, αν και δεν συμμετείχε στη διαδικασία από την αρχή, δήλωσε ότι το εγχείρημα "δίνει μια πρώτη ματιά στην πρώιμη ανάπτυξη του εμβρύου σε μια χρονική στιγμή που, σε άλλη περίπτωση, θα ήταν μέσα στη μήτρα και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να μελετηθεί".

Το επίτευγμα, βέβαια, φουντώνει εκ νέου τη συζήτηση για τη διατήρηση του ορίου των 14 ημερών εκτός μήτρας, καθώς μετά από αυτό το διάστημα ο νόμος απαγορεύει να διατηρούνται ανθρώπινα έμβρυα στον «σωλήνα». Η σκέψη είναι ότι, πλέον, μάλλον αυτό το όριο χρειάζεται να επεκταθεί.