Στο χρονικό διάστημα από 15 έως 22 Απριλίου 2016 οι ΦΚΠΙ «Ανοιχτή Αγκαλιά» πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη Εκστρατεία Προληπτικής Ιατρικής στα δύο νησιά με την οικονομική κάλυψη της LIDL HELLAS και το Πρόγραμμα Clown Doctor, με την Υποστήριξη της Alpha Bank κι έκαναν πάνω από 1400 ιατρικές πράξεις σε παιδιά και σε ενήλικες.

Οι κάτοικοι των δύο ακριτικών νησιών τους υποδέχτηκαν με χαρά και τραγούδια, ενώ κάποια παιδιά είχαν ετοιμάσει πανό, ως ευχαριστώ για την παιδική χαρά που προσφέρθηκε στο σχολείο τους.

Στην αποστολή συμμετείχαν γιατροί από τα Νοσοκομεία Παίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το μαιευτήριο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ. Το επιστημονικό προσωπικό αποτελούσαν 4 παιδίατροι, παιδοχειρουργός, παιδοορθοπαιδικός, οφθαλμίατρος, καρδιολόγοι, ακτινολόγος, γυναικολόγος, μαία, παρασκευάστρια, νοσηλευτές εθελοντές της Ανοιχτής Αγκαλιάς.

Σε όλα τα παιδιά που προσήλθαν, ελήφθη λεπτομερές περιγγενητικό-ατομικό-οικογενειακό και κοινωνικό ιστορικό, έγινε λεπτομερής παιδιατρική εκτίμηση και συζητήθηκαν με τους γονείς τα προβλήματα και ο τρόπος χειρισμού τους. Εξετάσθηκαν όλα τα παιδιά, από βρέφη έως 15 ετών. Τα παιδιά σε γενικές γραμμές είναι φροντισμένα, παρακολουθούνται από ιδιώτες ιατρούς και το 1/3 των παιδιών εμβολιάσθηκε δωρεάν. Τα ιατρικά ευρήματα διαφέρουν σε  κάθε νησί. Στους ενήλικες, όπου κρίθηκε απαραίτητο, δόθηκαν οδηγίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και έγινε παραπομπή. 

Στα 23 χρόνια παρουσίας τους, οι Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής περιβάλλουν με αγάπη και σεβασμό όλους τους ακρίτες. Εδώ και 23 χρόνια οι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ακριτικό πληθυσμό.