Τρεις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) και της χώρας μας, οργανώθηκαν το διήμερο 27-28 Απριλίου στη Γενεύη.

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2014, όταν ο καθηγητής Μουσικής Philippe Girard παρακολουθώντας ένα ρεπορτάζ της δημόσιας Ελβετικής τηλεόρασης για το ΜΚΙΕ άκουσε για πρώτη φορά τις τραγικές επιπτώσεις στην υγεία, από τα μνημόνια στην Ελλάδα. Όντας λάτρης της χώρας, αποφάσισε να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Την επόμενη μέρα το συζήτησε με τους συναδέλφους του στο σχολείο και τους πρότεινε να οργανώσουν μια εκδήλωση για το ΜΚΙΕ και για την Ελλάδα. 

Αποφάσισαν, η χορωδία των μαθητών του σχολείου, να παρουσιάσει το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη στο Victoria Hall της Γενεύης. 'Αρχισαν τις πρόβες που διήρκεσαν ενάμιση χρόνο περίπου, γιατί ήθελαν να το παρουσιάσουν στα Ελληνικά. Οι Ελβετοί, ενημέρωσαν το ΜΚΙΕ για την εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Απριλίου 2016, τον Νοέμβριο του 2014. 

Ενάμισυ χρόνο αργότερα, στο διήμερο 27-28 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν τρείς σημαντικές εκδηλώσεις:
1) Μια μουσική παράσταση από το δημόσιο λύκειο College Sessure de Geneve στο Victoria Hall, με το «Άξιον Εστί» του Μ. Θεοδωράκη προς τιμήν του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού,
2) Ομιλία στους μαθητές του λυκείου College Sessure de Geneve και
3) Ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, που οργανώθηκε από την οργάνωση Solidaries avec la Grece (που επανειλημμένα μας έχει στηρίξει και με φάρμακα).

Όπως τόνισε ο Γιώργος Βήχας, εκ μέρους του ΜΚΙΕ, "η μουσική εκδήλωση με το Άξιον Εστί από τη χορωδία του σχολείου ήταν μια πραγματική μυσταγωγία. Το Victoria Hall ασφυκτικά γεμάτο, 1600 οι θεατές και άλλοι 300 τουλάχιστον απ΄ έξω, που δεν κατάφεραν να βρουν θέση. Το άρωμα της Ελλάδας κατέκλυσε όλη τη μεγαλοπρεπή αίθουσα, όχι μόνο από τη θεϊκή μουσική και τα τραγούδια του Μίκη και τους στίχους του Ελύτη, αλλά και από τους 1600 -στη μεγάλη πλειοψηφία- Ελβετούς που συνεχώς τραγουδούσαν, χειροκροτούσαν και αρκετοί δάκρυζαν.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν διαβάσαμε με τον Philippe Girard, στα Ελληνικά και στα Γαλλικά, μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, πριν αρχίσει η ορχήστρα. Απόλυτη σιωπή για λίγα λεπτά και μετά δονήθηκε όλη η αίθουσα από το δυνατό χειροκρότημα και την έκδηλη συγκίνηση του κόσμου.

Όταν τελείωσε η συναυλία ένα παρατεταμένο ρυθμικό χειροκρότημα διάρκειας 10 λεπτών έφερε και πάλι στη σκηνή τον μαέστρο και το σολίστα, όπου στην επανάληψη, σείστηκε στην  κυριολεξία το Victoria Hall".

Και ο κ. Βήχας κατέληξε: "Η αγάπη και η αλληλεγγύη του Ελβετικού λαού συγκλονιστική. Μας ζήτησαν να μεταφέρουμε στη πατρίδα το μήνυμα: εμείς δεν λησμονάμε την Ελλάδα!".

Στο Λύκειο
Κατά την ομιλία στο λύκειο το αμφιθέατρο του σχολείου ήταν γεμάτο παρότι ήταν προαιρετική η παρακολούθηση της. Το ενδιαφέρον όλων των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας ήταν μεγάλο και ακολούθησε συζήτηση με κύριες ερωτήσεις τις εξής:
– γιατί η κυβέρνηση δεν απελευθερώνει την υγεία από τη λιτότητα αφού έχουν ήδη καταγραφεί αυτές οι καταστροφικές επιπτώσεις;
– πως αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις το ΜΚΙΕ όλα αυτά τα χρόνια;
που πηγαίνουν τα χρήματα και δεν τα δίνουν στην υγεία;
– αυτή η κατάσταση που μας περιγράψατε ισοδυναμεί για την Ελλάδα με έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Ποιά η γνώμη σας για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τα δεσμά της ΕΕ;
πώς είναι δυνατόν σε μια Ευρωπαϊκή χώρα να συμβαίνουν όλα αυτά και να μην αντιδρά καμιά Ευρωπαϊκή κυβέρνηση;

Στο Πανεπιστήμιο
Η ομιλία  στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης εξελίχθηκε σε μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση του εθελοντή γιατρού Γιώργου Βήχα με την καθηγήτρια διεθνούς δικαίου με εξειδίκευση στα θέματα υγείας Stefanie Dragon.

Η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε στον όρο γενοκτονία ο οποίος της φάνηκε υπερβολικός και διαφώνησε, και αμφισβήτησε ότι τα μέτρα λιτότητας στην υγεία είναι μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ο κ. Βήχας στην ομιλία του παρέθεσε επιχειρήματα βάσει των οποίων  αυτό που συμβαίνει στην υγεία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΟΗΕ, συνιστά γενοκτονία.

Η κ. Dragon διαφώνησε και στο αίτημα για επιχειρήματα, είπε πως "για να χαρακτηριστεί γενοκτονία πρέπει να υπάρχει πρόθεση από αυτόν που επιβάλει αυτά τα μέτρα να προκαλέσει τις επιπτώσεις που περιγράφει ο ΟΗΕ". Ο κ. Βήχας συνέχισε, επισημαίνοντας ότι συνιστά πρόθεση το γεγονός ότι μετά από πέντε χρόνια μέτρων λιτότητας στην υγεία και ενώ γνωρίζουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις και η Τρόικα τις ολέθριες επιπτώσεις στους δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας, τα μέτρα συνεχίζουν να εφαρμόζονται. 

Η νομικός δήλωσε πως δεν έχει διαβάσει τα μνημόνια και πως η Ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κάνει μια λεπτομερή ανάλυση όλων των επιπτώσεων στην υγεία και να είχε προσφύγει τόσο στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, όσο και στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 'Οταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα με αυτό, απάντησε: "Το ερώτημα δεν είναι τι θα μπορούσε να πετύχει, το ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνει".

Ο κ. Βήχας κατέληξε: "Δύο είναι τα σημαντικά συμπεράσματα από την ομιλία στο Πανεπιστήμιο: Στην πρώτη δημόσια αντιπαράθεση με νομικό, εκείνη  δεν μπόρεσε να καταρρίψει τα επιχειρήματα περί γενοκτονίας, το αντίθετο μάλιστα.  Επίσης, το ακροατήριο φεύγοντας είχε πειστεί πως η λιτότητα σκοτώνει και πως στην Ελλάδα επιβάλλονται πολιτικές απάνθρωπες, έξω από κάθε διεθνές δίκαιο και λογική".