Πολλές φορές οι άνδρες που μεγαλώνουν αισθάνονται - χωρίς απαραίτητα να είναι - "κουρασμένα άλογα". Πιστεύουν ότι παρήλθε ο καιρός που ήταν "ταύροι" στο κρεβάτι. Όμως η επιστήμη λέει άλλα.

Ότι, δηλαδή, οι πιο ώριμοι άνδρες μπορούν να έχουν ομαλή ερωτική ζωή και να είναι ευτυχείς, αρκεί να:

.Μιλάνε ανοικτά με τις συντρόφους τους

Η καλή επικοινωνία ανέκαθεν βοηθούσε στο σεξ. Το πέρασμα του χρόνου συνοδεύεται από αλλαγές - όχι πάντα ευχάριστες - κι αυτές οι αλλαγές είναι μια πρόκληση για το ζευγάρι, καθώς απαιτούν υπομονή, κατανόηση και διάθεση για πειραματισμό. Τα συναισθήματα επηρεάζουν πολύ τη σεξουαλική λειτουργία. Η διατήρηση της οικειότητας και η συζήτησης βοηθούν το ζευγάρι να προσαρμοστεί στις αλλαγές.

.Ελέγχουν την υγεία τους

Η υπέρταση και ο χρόνιος πόνος είναι αντίπαλοι του υγιούς σεξ. Όταν κάποιος κάνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία, μειώνει σημαντικά τις επιπτώσεις των προβλημάτων υγείας στην ερωτική του ζωή. Οι ειδικοί συστήνουν στους άνδρες που θέλουν να παραμείνουν... ζωηροί, να ακούνε τον γιατρό τους και να προχωρήσουν άμεσα σε αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

.Μιλάνε στον γιατρό τους

Ο γιατρός δεν μπορεί να ξέρει τις ανησυχίες σας γύρω από το σεξ, αν δεν του τις πείτε. Πολύ συχνά διάφορα θέματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας οφείλονται στις ανεπιθύμητες ενέργειες κάποιων φαρμάκων. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει αλλαγή στις ώρες λήψης των φαρμάκων ή και των ημερών ακόμη και να δείτε άμεσα διαφορές.

.Πειραματίζονται με στάσεις

Μερικές φορές αρκεί να αλλάξει η ώρα στο τελετουργικό του σεξ ή η στάση και τα προβλήματα να εξαφανιστούν, λένε οι σεξολόγοι. Αν υποφέρετε από κάποιο πρόβλημα υγείας, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι, για παράδειγμα, πονάτε τις μεσημεριανές ώρες περισσότερο. Μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε σεξ νωρίς το πρωί. Επιπλέον αν έχετε πόνους στις αρθρώσεις ή στη μέση, βρείτε κάποια στάση που να σας ανακουφίζει (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ).

.Αλλάζουν το concept του σεξ

Οι περισσότεροι άνδρες, όταν σκέφτονται το σεξ, σκέφτονται μόνο τους οργασμούς. Περνώντας τα χρόνια απαιτείται περισσότερος χρόνος για να είναι ο άντρας έτοιμος και μπαίνουν στο παιχνίδι περισσότερα προκαταρκτικά, όπως χάδια, αγκαλιές, φιλιά. Για όσους είναι μόνοι, ο αυνανισμός μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιούς σεξουαλικότητας.

.Αποφεύγουν κάπνισμα και αλκοόλ

Τσιγάρα κι αλκοόλ υπομονεύουν την ερωτική δεινότητα των επίδοξων εραστών, καθώς περιορίζουν την ποσότητα αίματος που φθάνει στα γεννητικά όργανα. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ικανοποιητικής στύσης.

.Έχουν επίγνωση των δυσκολιών

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνει αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός του. Κερδίζει αυτός που δεν πανικοβάλλεται. Διότι η εμπειρία έχει δείξει ότι, όποιος αντιδρά συναισθηματικά, χάνει το παιχνίδι, καθώς τα προβλήματα επιτείνονται.

.Τρώνε υγιεινά και προσέχουν το βάρους τους

Η διατήρηση μιας ομαλής σεξουαλικής δράσης προϋποθέτει απώλεια των παραπανίσιων κιλών, μιας και η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία συνδέονται με πληθώρα "παρενεργειών", όπως αυξημένη πίεση, ανεβασμένα τριγλυκερίδια και κακή χοληστερίνη και άλλα πολλά. 

.Μένουν σεξουαλικά ενεργοί

"Use it or lose it" λένε οι Αμερικανοί. Παραμένοντας κάποιος σεξουαλικά ενεργός, αφενός βελτιώνει τις επιδόσεις του στον συγκεκριμένο τομέα, αφετέρου ζει περισσότερα χρόνια.

.Λένε ναι στην ασφάλεια

Τα σεξουαλικών μεταδιδόμενα νοσήματα και το έιτζ δεν κοιτάνε χρόνια - μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή. Οι ειδικοί σεξουαλικής υγείας τονίζουν ότι η προχωρημένη ηλικία δεν σημαίνει ότι το σεξ είναι περισσότερο ασφαλές κι ότι η χρήση προφύλαξης είναι εξίσου απαραίτητη.