Την πλήρη ταύτισή του με τις θέσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής εξέφρασε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου υπέρ των θέσεων των φαρμακοποιών.

Ο υπουργός επεσήμανε το επίκαιρο της ερώτησης της κ. Χριστοφιλοπούλου «λόγω της κινητοποίησης των φαρμακοποιών της Αττικής, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε άρση των διημερεύσεων, αντιδρώντας στην ασύδοτη και χαοτική κατάσταση στο χώρο λειτουργίας των φαρμακείων». 

Αναφέρθηκε επίσης σε «νομοθετική διολίσθηση προς την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργία της αγοράς», τονίζοντας πως «συμφωνεί με τις θέσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου» και συμπλήρωσε «πως φέρνουμε ρύθμιση η οποία θα θέτει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου». 

Επίσης σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί θα επιλέγουν ποιες ώρες επιθυμούν να είναι ανοικτά τα φαρμακεία τους και θα το δηλώνουν στον αρμόδιο σύλλογο. Επικαλούμενος το έγγραφο της περιφέρειας Αττικής περί χάους στη λειτουργία των φαρμακείων, τόνισε ότι «Φαρμακεία διευρυμένου ωαρίου λειτουργούν όποτε θέλουν σε εμπορικά κέντρα και σε περιοχές αυξημένης ζήτησης».

Δευτερολογώντας είπε ότι «θέλουμε ευελιξία στους τοπικούς συλλόγους ώστε να αντιμετωπίζονται ιδιαιτερότητες σε τουριστικές περιοχές σε περιόδους υψηλής εμπορικής κίνησης, ώστε να διασφαλίζονται δύο μείζονα θέματα: 
1) η ευχερής πρόσβαση των πολιτών και 
2) η βιωσιμότητα του μικρού φαρμακείου που είναι διασπαρμένο σε όλη την χώρα και επιτελεί μια πολύ κρίσιμη λειτουργία, συνεισφέρει πολλές φορές και στην παροχή συμβουλών ή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στον κόσμο. Αυτή τη λειτουργία θέλουμε να την κρατήσουμε. Αν υπάρχει μια ισόρροπη κατανομή. Να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση φαρμακείων και αλλού έλλειψη και αδυναμία εξυπηρέτησης». 

Τέλος τόνισε πως το πλαίσιο αυτό του ωραρίου έχει υποβληθεί στους Θεσμούς και μόλις έχουν την σύμφωνη γνώμη, θα τεθεί σε διαβούλευση και θα προωθηθεί με τροπολογία προς ψήφιση.