Πειθαρχική δίωξη θα ασκήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στους βουλευτές- μέλη του που θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ αντίστοιχα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, εκτός από την παραπομπή των βουλευτών - φαρμακοποιών για διαγραφή, εάν ψηφίσουν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, θα προχωρήσει και σε δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αντιδρώντας στα δύο νομοσχέδια, τονίζοντας τις ιστορικές ευθύνες των μελών τους, να προωθήσουν διατάξεις κοινωνικά ανάλγητες, οι οποίες τιμωρούν τους μικρομεσαίους υγειονομικούς.

Ο ΙΣΑ

Αναλυτικά, ο ΙΣΑ ανακοίνωσε την πειθαρχική δίωξη των ιατρών βουλευτών μελών του που θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Επισήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με προγενέστερες ατομικές επιστολές έχει καλέσει τους βουλευτές ιατρούς μέλη του, αλλά και όλους τους βουλευτές που αντιπροσωπεύουν τον υγειονομικό κλάδο, να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους και να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικά ανάλγητο, που εισήχθη προς ψήφιση με ιδιαίτερη σπουδή χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, επιβαρύνει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, κηρύττει τον πόλεμο στους νέους, μειώνει τις υφιστάμενες συντάξεις καταργώντας ακόμα και τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει δραστικά τις συντάξεις αναπηρίας.

"Κάνουμε μία ύστατη έκκληση στους συναδέλφους μας ιατρούς και γενικότερα στους υγειονομικούς βουλευτές, να αναλάβουν τις ευθύνες που εκπηγάζουν από το λειτούργημα μας" επισημαίνει ο ΙΣΑ και προσθέτει: "και τους ζητάμε να αναλογιστούν την προσωπική ιστορική ευθύνη που έχουν, καλώντας τους να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πάσχει στη φιλοσοφία και τον πυρήνα του.

Τώρα είναι η σειρά των βουλευτών να πάρουν τις αποφάσεις τους. Στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα εξεταστεί το ερώτημα της παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο εκείνων που θα ψηφίσουν θετικά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν πειθαρχικό παράπτωμα δεν αποτελεί μόνο κάθε παράβαση των καθηκόντων και υποχρεώσεων των γιατρών, αλλά και διαγωγή αναξιοπρεπής ή ασυμβίβαστη προς το λειτούργημα του γιατρού".

Ο ΠΦΣ

Στην δημοσιοποίηση των ονομάτων και την παραπομπή τους για διαγραφή, όσων βουλευτών φαρμακοποιών ψηφίσουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουραντος, με δηλώσεις του στις 22 Ιανουαρίου στην συνάντηση όλων των φορέων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είχε ανακοινώσει πως θα προτείνει την διαγραφή των βουλευτών φαρμακοποιών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Και αυτή η Κυβέρνηση τιμωρεί τον μικρομεσαίο φαρμακοποιό, αλλά  και όλους τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες,  που  θέλουν να είναι ειλικρινείς φορολογούμενοι», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Λουραντος. «Με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται η χαριστική βολή στα φαρμακεία, ως επακόλουθη συνέπεια του φαρμακευτικού διωγμού  των προηγούμενων ετών. Η επώνυμη καταδίκη αυτών που μας κλείνουν είναι η μοναδική αξιοπρεπής διέξοδος μας», κατέληξε.