Τη σημασία του νερού στην καθημερινή μας διατροφή την ξέρουμε. Ειδικά, δε, όσοι ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους, ξέρουν από πρώτο χέρι πόσο καλό κάνει η κατανάλωση πολλών ποτηριών στη διάρκεια της ημέρας, ειδικά πριν από τα γεύματα.

Μια νέα μέθοδος αδυνατίσματος, που δημιουργήθηκε στην Αμερική και άρχισε να εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο και στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ιταλία, το ελλειπτικό γαστρικό μπαλόνι, υπόσχεται να μειώσει την όρεξη όσων θέλουν να χάσουν τα παραπανίσια κιλά. Ο ενδιαφερόμενος καταπίνει μια κάψουλα, η οποία στο στομάχι του γίνεται μπαλόνι με νερό, που μειώνει το μέγεθος του στομάχου και, κατ' επέκταση, τη διάθεση του ατόμου για... "γουρουνιές".

Οι δημιουργοί της συσκευής λένε ότι είναι ελάχιστα επεμβατική, όσο και προσωρινή μέθοδος - 16 εβδομάδες μετά το μπαλόνι ξεφουσκώνει και αποβάλλεται από τον οργανισμό. Όσοι τη χρησιμοποίησαν λένε ότι ότι έχασαν γρήγορα βάρος και ότι μίκρυνε αισθητά η διάμετρος της μέσης τους. Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι η μέθοδος δεν θεωρείται ακίνδυνη. Κάθε άλλο. Ειδικοί τονίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα απόφραξη του εντέρου, που απαιτεί άμεση χειρουργική παρέμβαση, με αβέβαιη έκβαση.

Μόλις ο υπέρβαρος καταπιεί την κάψουλα - που συνδέεται με ένα κοίλο πλαστικό σωληνάκι - ο γιατρός του κάνει υπέρηχο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το μπαλόνι πήγε στη σωστή θέση κι αν γεμίζει με νερό. Στη συνέχεια το σωληνάκι βγαίνει.

Η νέα συσκευή, πάντως, ίσως είναι πιο αποτελεσματική σε όσους είναι απλά υπέρβαροι, χωρίς πολλά παραπανίσια κιλά. Στην Αγγλία το κόστος της νέας μεθόδου είναι 4.000 λίρες (περίπου 5.000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο) και εντάσσεται σε ένα εξάμηνο πρόγραμμα αδυνατίσματος.