Το μυστικό της μακροζωίας, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, είναι να ρίξετε το κρέας... στο χαντάκι!

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι και, όπως διαπιστώθηκε, αν κάποιος απαρνηθεί το κρέας για τουλάχιστον 17 χρόνια και γίνει χορτοφάγος, κερδίζει 3,6 χρόνια ζωής. Η κατανάλωση κρέατος και δη κόκκινου, συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (διαβάστε σχετικά ρεπορτάζ ΕΔΩ και ΕΔΩ). 

Ο καθηγητής Brookshield Laurent, του τμήματος οικογενειακής ιατρικής και κλινικών επιστημών, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, δήλωσε σχετικά: "Αυτές οι πληροφορίες ενδυναμώνουν την πεποίθηση που είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Ότι, δηλαδή, αυτά που τρώμε μπορούν να μας θεραπεύσουν ή να μας κάνουν κακό. Η νέα έρευνα μπορεί να πείσει τους γιατρούς να εξηγούν στους ασθενείς τους πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα".

Στην εν λόγω μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Οργάνωσης Οστεοπαθητικών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει δραματικά τους θανάτους και πολύ πιθανά σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Ειδικότερα αυτός ο κίνδυνος θανάτου αφορά στο 25-50% των θανάτων συνολικά, από οποιαδήποτε αιτία. 

Ερωτήσεις - Απαντήσεις για το κρέας

Τι είναι το επεξεργασμένο κρέας; Το κρέας που έχει υποστεί αλλαγές, προκειμένου να έχει αλλιώτική γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κυρίως μέσω του "καπνίσματος" και της προσθήκης αλατιού ή συντηρητικών. "Βασιλιάς" είναι το μπέικον.

Τι λένε οι οδηγίες κατανάλωσης; Περίπου 70 γραμμάρια την ημέρα είναι η συνιστώμενη δόση, παρόλο που δεν αναφέρεται διαφορά στο όριο ανάμεσα στο όριο κατανάλωσης φρέσκου ή επεξεργασμένου κρέατος.

Τι προτείνει ο ΠΟΥ; Οι νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ αναφέρουν ότι 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα μπορεί να μειώσουν κατά 18% την πιθανότητα για καρκίνο του εντέρου.

Ποια είναι η ποσότητα κρέατος σε ένα μέσο γεύμα; Δυο κομμάτια μπέικον και δυο λουκάνικα είναι 130 γραμμάρια. 

Πόσο κρέας τρώμε; Ένας στους τρεις τρώει πάνω από 100 γραμμάρια την ημέρα.