Μέχρι τώρα ξέραμε ότι, για να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις ελέγχου της χοληστερίνης, πρέπει να είμαστε νηστικοί για τουλάχιστον οκτώ ώρες.

Μάλιστα αρκετοί, ενόψει των ιατρικών εξετάσεων, έκαναν και κάποια δίαιτα για λίγες μέρες, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα αποτελέσματα να είναι πλασματικά. Πλέον, όμως, οι ειδικοί λένε ότι οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν, ακόμη κι αν κάποιος είναι φαγωμένος, οπότε η νηστεία δεν χρειάζεται.

Του λόγου το αληθές προκύπτει από τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (European Atherosclerosis Society) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine), την οποία υιοθέτησαν 21 ειδικοί σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.  H μελέτη, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η έκδοση της οδηγίας, δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal. Ανάμεσα στους επιστήμονες που την υπογράφουν είναι και η καρδιολόγος, διευθύντρια καρδιολογικού τομέα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κα Γενοβέφα Κολοβού, υπεύθυνη εξωτερικών ιατρείων και μονάδας LDL αφαίρεσης. 

Πρόκειται για την πρώτη διεθνή σύσταση να καταργηθεί η οκτάωρη νηστεία πριν από τον έλεγχο της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Σύμφωνα με τη μελέτη, εξετάσεις για τον καθορισμό τιμών της χοληστερόλης, HDL, LDL, τριγλυκεριδίων, απολιποπρωτεϊνης Α1, απολιποπρωτεϊνης Β1 και λιποπρωτείνης (a), μπορούν να γίνουν ακόμη κι αν ο εξεταζόμενος έχει γευματίσει.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δύο ομάδες ατόμων (συνολικά 300.000 άτομα) - μία που νήστευσε πριν από τη διενέργεια των παραπάνω εξετάσεων και μία ομάδα που δεν νήστευσε.  Η μελέτη των αποτελεσμάτων έδειξε ότι δεν παρουσιάζονται κλινικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Η κα Κολοβού εξηγεί τη σημασία της νέας Οδηγίας: «Πιστεύω ότι η νέα Οδηγία θα βοηθήσει ασθενείς, που ακολουθούν θεραπείες για την πρόληψη των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, ώστε να προσέρχονται για την εντελώς απαραίτητη για εκείνους εξέταση, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πρωϊνή ή απογευματινή, που τους εξυπηρετεί. Επίσης θα οδηγήσει περισσότερα άτομα να προσέλθουν για εξέταση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, αφού δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Ως αποτέλεσμα κι αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα γιατρό, περισσότεροι άνθρωποι θα λάβουν οδηγίες πρόληψης των καρδιακών νοσημάτων». 

«Θα μπορούσαμε από αύριο κιόλας να καταργήσουμε τη νηστεία χωρίς κανένα πρόβλημα. Απλώς τα διαγνωστικά εργαστήρια θα αλλάξουν τη διαδικασία τους και κανείς δεν θα χρειάζεται πια να μένει νηστικός. Το κάναμε, ήδη, στη Δανία και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι με την αλλαγή αυτή» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Μπόργκε Νορντεστγκάαρντ.

Η μέχρι τώρα εμπειρία της Δανίας, που έχει καταργήσει την υποχρεωτική νηστεία πριν την εξέταση αίματος, είναι άκρως θετική για ασθενείς, γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι η ευκολότερη διαδικασία οδηγεί περισσότερους ανθρώπους να ελέγχουν πιο τακτικά τη χοληστερίνη τους, πράγμα που βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών περιστατικών, όπως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ανάγκη για νηστεία πριν την εξέταση μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει για μερικές κατηγορίες ασθενών, όπως όσους έχουν συστηματικά υψηλά τριγλυκερίδια, όσους πάσχουν από παγκρεατίτιδα και όσους αρχίζουν να παίρνουν φάρμακα, που θα ανεβάσουν πολύ το επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα τους.