Το 2015, μέσω του προγράμματος "Μετρήσεις Ζωής", πραγματοποιήθηκαν 8700 διαγνωστικές εξετάσεις σε 7 πόλεις της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρίας Novartis Hellas κι έχει στόχο την ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων, μέσα από την παροχή δωρεάν εξετάσεων σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας. Οι "Μετρήσεις Ζωής" τελούν υπό την αιγίδα του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και πραγματοποιείται με τη στήριξη των δήμων Δράμας, Ξάνθης, Ρεθύμνου, Κορινθίων και Θερμαΐκού και των αντίστοιχων τοπικών ιατρικών συλλόγων.

Εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποδέχεται τους πολίτες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται δωρεάν στους ακόλουθους διαγνωστικούς ελέγχους:

.Σπιρομέτρηση

.Οφθαλμολογικός έλεγχος (σε συνεργασία με την Alcon)

.Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)

.Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

.Εξέταση σπίλων

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novatis Hellas Riccardo Canevari δήλωσε: Ο άνθρωπος αποτελεί το σημείο αναφοράς στη φιλοσοφία και στη λειτουργία της Novartis. Σήμερα πολλοί συνάνθρωποί μας δεν προχωρούν σε διαγνωστικές εξετάσεις για την υγεία τους, είτε για λόγους διαφορετικής αντίληψης πρόληψης είτε και για οικονομικούς λόγους. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε στη διάδοση της πρόληψης και να βοηθήσουμε έμπρακτα όπου υπάρχει ανάγκη, πάντα με υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και ακεραιότητας".

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχουν για την πρόληψη οι "Μετρήσεις Ζωής" ειδικά για τους πάσχοντες από διαβήτη και κατήγγειλε τις ελλείψεις αναλώσιμων, αλλά και τα ακατάλληλης ποιότητας αναλώσιμα που διατίθενται στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων. Ενδεικτικά ανέφερε ελλείψεις στο Λαΐκό νοσοκομείο και στο Γεννηματάς στην Αθήνα και στο Ιπποκράτειο και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. "Πάντως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν γιατροί που ασχολούνται όση ώρα χρειάζεται με τον κάθε ασθενή, όπως οι ειδικοί που συμμετέχουν στις "Μετρήσεις Ζωής", γιατί συνήθως τα ραντεβού με τον γιατρό είναι 7λεπτα, γίνονται διαγνώσεις εξπρές και συχνά αυξάνονται οι επιπλοκές του διαβήτη, κάτι που έχεις ως συνέπεια τον 8πλασιασμό του κόστους της νόσου".

Φέτος το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Δήμος Δράμας - Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δημαρχιακού Μεγάρου, 11-12 Μαΐου 2016

Δήμος Ξάνθης - Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, 7-8 Ιουνίου 2016

Δήμος Ρεθύμνου - Α ΚΑΠΗ Ρεθύμνου, 19-20 Οκτωβρίου 2016

Δήμος Κορινθίων - Δημαρχείο, 22-23 Νοεμβρίου 2016

Δήμος Θερμαΐκού - Ιατρείο Νέων Επιβατών, 7-8 Δεκεμβρίου 2016

Ο πρόεδρος της ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: "Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ως Πιστοποιημένο Δίκτυο του ΠΟΥ, στέκεται αρωγός σε αυτό το Πρόγραμμα, που δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να εξεταστούν και να προλάβουν σοβαρά νοσήματα".