Δεν έχει μόνο την ανοχή μου, αλλά την πλήρη υποστήριξή μου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στη διημερίδα του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας.

Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του υπογράμμισε ότι η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που υπέστη η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είχε διπλή επίδραση που πολλά κεντροευρωπαϊκά κράτη δεν θα μπορούσαν να αντέξουν, ούτε στο επίπεδο της λιτότητας, ούτε στο επίπεδο της απο-ασφάλισης του πληθυσμού.

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα είχαν πληγεί πολύ περισσότερο, αν δεν υπήρχε η ανιδιοτελής προσφορά των υγειονομικών, ιδίως και με την κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών και σημείωσε πως "έχουμε λόγους να είμαστε περήφανοι για τις αξίες του λαού μας".

Σε ότι αφορά τη συζήτηση του Eurogroup σήμερα, τόνισε πως για πρώτη φορά θα συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους, μια συζήτηση που θα διαμορφώσει ένα νέο κλίμα, καθώς από το φαύλο κύκλο θα περάσουμε στον ενάρετο κύκλο, σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που μιλούσαν για βιώσιμο χρέος.

Ο κ. Τσίπρας, έκανε λόγο για σημαντική τομή την κάλυψη από το δημόσιο σύστημα υγείας 2,5 εκατ. ανασφαλίστων, με δωρεάν και πλήρη υγειονομική κάλυψη, διακοπή της αποδοχής χρέους στα νοσοκομεία και μεταφορά του χρέους στην εφορία, κατάργηση του 5 ευρου, την καθιέρωση λίστας χειρουργείων και την αύξηση χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 300 εκατ. ευρώ, επιπλέον.

Παράλληλα έκανε λόγο για διαφάνεια προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, πάταξη του πελατειακού κράτους και του μαύρου χρήματος, εξαγγελία 3.448 προσλήψεων στο σύστημα υγείας, 500 προσλήψεων στις ΜΕΘ, τοποθέτηση 141 υγειονομικών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τοποθέτηση 584 επικουρικών υγειονομικών στο σύστημα, μέχρι στιγμής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Π.Ο.Υ. δρ. Σουζάνα Γιάκαμπ, χαιρέτισε την εκδήλωση, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην κατεύθυνση της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού με υπηρεσίες υγείας.
Τόνισε ότι έχει γίνει καταληπτό πλέον, ότι η υγεία είναι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και όχι επιβάρυνση, ενώ σημείωσε ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν μετακυλίσει σημαντικό βάρος της περίθαλψης στους ίδιους τους ασθενείς με απ΄ ευθείας πληρωμές.
Παρατήρησε πρόοδο από την προηγούμενη επίσκεψη του ΠΟΥ στη χώρα μας στο συμφωνημένο σχέδιο κάλυψης του πληθυσμού, για το οποίο υπήρξε εκτενής προετοιμασία και επεξεργασία των πακέτων κάλυψης και ζήτησε ευρεία υποστήριξη από τους κοινωνικούς εταίρους.
Ταυτόχρονα έθεσε θέμα εκμοντερνισμού των νοσοκομείων, με στόχο την παροχή των βέλτιστων δυνατών υπηρεσιών, και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν "χέρι-χέρι με την ελληνική κυβέρνηση" στον τομέα της πρόληψης μη μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης κλπ, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα πρόληψης. Στόχος είναι, όπως είπε, η νοσοκομειακή περίθαλψη να περιοριστεί μόνο σε αυτούς που χρειάζονται πράγματι εισαγωγή σε νοσοκομείο και εξειδικευμένη περίθαλψη.
Με αφορμή τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, η κ. Γιάκαμπ υπογράμμισε πως οι προτεραιότητες πράγματι έχουν σημασία και κατέληξε λέγοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα πληρωμών για καλύτερη υγεία.

Ο αντιπρόεδρος 
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμισε ότι οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 40% και αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος σε σχέση με τις δυνατότητες χρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής, ανάλογα με τα πλεονάσματα που καταγράφονται.

Ο υπουργός Υγείας
Αναφερόμενος στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι η στρέβλωση του συστήματος υγείας ξεκίνησε από το γεγονός ότι το ΕΣΥ στηρίχθηκε μόνο στη νοσοκομειακή κάλυψη του πληθυσμού και δεν συγκροτήθηκε δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με αποτέλεσμα την διόγκωση του επιχειρηματικού ιδιωτικού τομέα.
Φέρνοντας ως αντιπρότυπο το σύστημα υγείας των ΗΠΑ επεσήμανε ότι η επιλογή ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα είναι ιδιαίτερα ακριβή και υποστήριξε το δημόσιο χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Παρατήρησε τους αρνητικούς δείκτες υγείας του πληθυσμού τα χρόνια της κρίσης και την υπέρμετρη επιβάρυνση των ασθενών με ίδιες δαπάνες, ενώ αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του ΕΣΥ με αύξηση της χρηματοδότησης και ενίσχυσης με προσωπικό.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για τα ιατρεία γειτονιάς και τη δυνατότητα συνεργειών με την αυτοδιοίκηση, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο φροντίδας υγείας με ορθολογική χρήση των υπηρεσιών.
Σημείωσε πως πιλοτικά το νέο σύστημα θα ξεκινήσει σε 4 αστικές περιοχές.
Στην κατεύθυνση αυτή, είπε ότι εξισώθηκαν οι γιατροί του ΠΕΔΥ και του ΕΣΥ βαθμολογικά και μισθολογικά, προωθούνται ενιαίες συμβάσεις των γιατρών ΠΕΔΥ, ενώ στόχος είναι κάποιες μονάδες του ΠΕΔΥ να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.