Τα βακτήρια εμποδίζουν τις πληγές να κλείσουν, επεκτείνοντας κάποιες φορές τις μολύνσεις. Ειδικά σε άτομα που έλκη στα πόδια, όπως οι διαβητικοί ασθενείς, η επούλωση καθυστερεί πολύ σε περίπτωση μόλυνσης και, συχνά, γίνονται ακρωτηριασμοί. 

Μια νέα συσκευή, που είναι στη φάση τελικών δοκιμών στην Αγγλία και στον Καναδά και αναμένεται να παρουσιαστεί σε Βρετανικά νοσοκομεία τους επόμενους τρεις μήνες, βοηθά στη διάγνωση. Η συσκευή είναι γνωστή ως Moleculight i:X και εντοπίζει τα μικρόβια, χάρη σε ένα ειδικό φως που εκπέμπει. Οι χρόνιες πληγές είναι εκείνες που ανησυχούν περισσότερο τους ειδικούς, εκείνες, δηλαδή, που κάνουν πάνω από έξι εβδομάδες για να κλείσουν, λόγω αδύναμου ανοσοποιητικού και μικρότερης παροχής αίματος και οξυγόνου στον οργανισμό.

Ως τώρα οι γιατροί καταλάβαιναν ότι μια πληγή έχει βακτήρια κι έχει μολυνθεί περαιτέρω, από την ευθρότητα του δέρματος, την άσχημη μυρωδιά στο σημείο της πληγής και το πρήξιμο. Έπαιρναν δείγμα και το πήγαιναν στο εργαστήριο, μέθοδος, ωστόσο, από την οποία μπορεί να ξεφύγει το "πάρτυ" των μικροβίων. Τώρα ο γιατρός, χωρίς να αγγίζει την τραυματισμένη περιοχή, θα περνάει την "κάμερα" πάνω από το σημείο και πατώντας ένα κουμπί, θα ενεργοποιεί ένα μπλε φως, το οποίο θα φωτίζει τα βακτήρια, δείχνοτάς τα στην οθόνη. Μπορεί, ακόμη, να τραβηχτεί και βίντεο.

"Αυτή η συσκευή μπορεί να συμβάλει σε πιο επαρκείς διαγνώσεις επιβλαβών βακτηρίων και να να οδηγήσει σε ταχύτερη και πιο στοχευμένη θεραπεία" δήλωσε ο Ryan Kerstein, διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας".