Νέα ενέσιμη θεραπεία είναι διαθέσιμη στη χώρα μας, για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι δεν ελέγχονται επαρκώς με από του στόματος θεραπείες μείωσης της γλυκόζης, όταν αυτές χορηγούνται ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με βασική ινσουλίνη.

Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών έδειξαν ότι η IDegLira επέδειξε σημαντική μείωση της τιμής της HbA1c κατά 1,9% με μέση απώλεια βάρους 2,7 kg και με χαμηλό ποσοστό εμφάνισης υπογλυκαιμίας (χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα) συγκρίσιμο με εκείνο της θεραπείας με ινσουλίνη degludec.

«Άνω του 50% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, που λαμβάνουν θεραπεία βασικής ινσουλίνης, δεν επιτυγχάνουν γλυκαιμικό έλεγχο και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών» τόνισε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, διευθυντής της Novo Nordisk Hellas «Τα οφέλη που επέδειξε η IDegLira και η ευκολία που προσφέρει ενδέχεται να παρακινεί τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να συμμορφώνονται με τη θεραπεία και να διαχειρίζονται ενεργά τη νόσο τους».

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια εξελικτική νόσος, η οποία συχνά επιβάλει στα άτομα την έναρξη και στη συνέχεια την εντατικοποίηση της θεραπείας με ινσουλίνη για την επίτευξη ή τη διατήρηση των γλυκαιμικών στόχων με την πάροδο του χρόνου. Στην Ελλάδα περίπου το 10% του πληθυσμού εμφανίζει την πάθηση, οι επιπλοκές της οποίας είναι πολύ σοβαρές.

«Παρόλο που η θεραπεία με ινσουλίνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ενδέχεται να είναι απρόθυμα να εντατικοποιήσουν τη θεραπεία τους, επειδή προτιμούν λιγότερες ενέσεις ή φοβούνται τις πιθανές παρενέργειες της αύξησης του βάρους και της υπογλυκαιμίας» επισήμανε ο ιατρικός διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς Ευκλείδης Ράπτης. «Το κλινικό πρόγραμμα της IDegLira επέδειξε συνεπή αποτελέσματα στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ασθενείς που δεν ελέγχονται ικανοποιητικά με θεραπεία βασικής ινσουλίνης και σε ασθενείς που δεν έχουν λάβει θεραπεία με ινσουλίνη, δίνοντας ελπίδα όχι μόνο σε πολλά άτομα με μη ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2 αλλά και στους ιατρούς τους».