Τα 140 χρόνια της γιορτάζει σήμερα η φαρμακευτική εταιρία Eli – Lilly, τιμώντας την κληρονομιά της εταιρείας που «συνδέει πολύ στενά την Ανακάλυψη με τη Φροντίδα για να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη σε όλο τον κόσμο» και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για νέες ανακαλύψεις και λύσεις που θα βελτιώσουν την Υγεία και θα φέρουν νέα ελπίδα σε όσους τη χρειάζονται.

Όλα ξεκίνησαν το 1876, όταν o 38χρόνος τότε βετεράνος του Αμερικάνικου πολέμου συνταγματάρχης και  φαρμακοποιός στο επάγγελμα, Eli Lilly, γνωρίζοντας ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα που ο καθένας μας έχει και δυστυχώς αυτή ξαφνικά μπορεί να χαθεί, έχοντας ζήσει τη δυστυχία και τον ανθρώπινο πόνο του πολέμου και απογοητευμένος από τα εμπειρικά και  αναποτελεσματικά φάρμακα της εποχής του, αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα.

Ίδρυσε στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ μια μικρή εταιρεία με σκοπό να αναπτύσσει δραστικές ουσίες βασισμένες στην ενδελεχή επιστημονική έρευνα και να παράγει φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα με τις υψηλότερες προδιαγραφές ελέγχου και ποιότητας. Το όνειρο σύντομα μετουσιώθηκε σε δέσμευση, σε προσφορά, σε δημιουργία. 

Στα χρόνια που ακολούθησαν, χιλιάδες επιστήμονες εργάσθηκαν και εργάζονται καθημερινά με σκοπό  να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν φαρμακευτικά προϊόντα υψηλής θεραπευτικής αξίας. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που έχουν φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση  μεγάλου αριθμού ασθενειών, έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση της θνησιμότητας, στον περιορισμό της νοσηρότητας και στη βελτίωση της ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνεχίζοντας την καινοτομία η Lilly πρωτοπορεί και πάλι ξεκινώντας πειράματα σε συνεργασία με τη ΝASA στο διάστημα.

Στην Ελλάδα, η επέτειος των 140 χρόνων γιορτάστηκε με τη συμμετοχή όλων των στελεχών της Φαρμασέρβ – Lilly με θέα την Ακρόπολη, στον ιστορικό λόφο της Πνύκας,  σε ένα σημείο σύνδεσης του χθες με το σήμερα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμασέρβ – Λίλλυ κ. Διονύσιος Φιλιώτης απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα, γιορτάζουμε όλους τους μεγάλους σταθμούς της εταιρείας Lilly στη διαδρομή των 140 χρόνων ύπαρξης της και ταυτόχρονα δίνουμε εκ νέου την υπόσχεση ότι θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας, να κάνουμε συνεχώς τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη μέσα από την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την κοινωνική υπευθυνότητα μας.

Έχουμε το μοναδικό προνόμιο να γιορτάζουμε αυτή τη σημαντική επέτειο, όλοι μαζί σαν μια οικογένεια, στη σκιά αυτού του μοναδικού μνημείου όπου οι πρόγονοι μας έθεσαν τα θεμέλια όλων των αρχών και αξιών στα οποία βασίζεται ο σημερινός πολιτισμός. Εδώ ξεκίνησαν οι ιδέες της ισηγορίας, της ισονομίας και της ισοκρατίας. Εδώ γιορτάζουμε σήμερα τα 140 χρόνια ιστορίας της Lillyεμπνεόμενοι από τις αρχές των προγόνων μας, αλλά και  από τις αξίες του ιδρυτή της Lilly. Τις εταιρικές αξίες της Ακεραιότητας, της Αριστείας και του Σεβασμού προς τον Άνθρωπο που αποτελούν την πυξίδα μας στην προσπάθεια που καταβάλουμε να βρίσκουμε καθημερινά λύσεις που κάνουν τους ανθρώπους πιο υγιείς».