Αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα στον Π. Πολάκη, ετοιμάζεται να καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η Ομοσπονδία κήρυξε για μεθαύριο, τετράωρη στάση εργασίας 8πμ-12 το μεσημέρι και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή που γιορτάζεται στις 12 Μαΐου.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, θα προχωρήσει σε κατάθεση αναφοράς στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με συγκεκριμένα στοιχεία,  για την διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ειδικά προς τον Αν. Υπουργό Υγείας Π. Πολάκη για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, επειδή τίθενται σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση ανθρώπινες ζωές, με τις ρουσφετολογικές πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνουν, τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετούν και τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζουν.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ακόμη την επισφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και τη δραματική υποχρηματοδότησή τους που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία προμήθειας φαρμάκων και υλικών.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί προσλήψεις προσωπικού σε ΕΣΥ-Πρόνοια-ΕΚΑΒ, δημόσια δωρεάν υγεία, μετατροπή των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού σε αορίστου χρόνου και ανανέωση των 5μηνων συμβάσεων των υπαλλήλων που υπηρετούν σε κοινοτικά προγράμματα.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους νοσηλευτές, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκήρυξε κι αυτή στάση εργασίας τις ίδιες ώρες, καλώντας σε συμμετοχή στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, με αιτήματα:
•    Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα,
•    Να ληφθούν επείγοντα μέτρα για το διορισμό μόνιμου προσωπικού,
•    Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

Όπως επισημαίνει η Ένωση διορισμοί δεν γίνονται και την ίδια ώρα οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών σταδιακά λήγουν. Στα τέλη Σεπτέμβρη θα έχουν απολυθεί πάνω από 1.000 εργαζόμενοι. «Σε 3 μήνες θα φύγει από τα νοσοκομεία νέο έμψυχο δυναμικό που προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες. Το κενό δυσαναπλήρωτο. Οι κίνδυνοι για τους ασθενείς ολοφάνεροι. Ο εμπαιγμός για τους συναδέλφους διαρκής» τονίζει η ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή της και σημειώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις, επικουρικοί νοσηλευτές είναι απλήρωτοι.