Υπό κατάρρευση βρίσκεται το Δρομοκαΐτειο από τις πολυάριθμες εισαγωγές ασθενών, τις ελλείψεις κονδυλίων και προσωπικού, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Σε κάθε εφημερία εισάγονται 30-40 ασθενείς, από τους οποίους το 70% με Εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό, όμως ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τις διαθέσιμες για εφημερία κλίνες. Και το νοσοκομείο εφημερεύει για ολόκληρη τη χώρα, δύο 24ωρα την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).

Το αποτέλεσμα είναι να διατάσσονται όλες οι κλίνες του νοσοκομείου για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της εφημερίας, τη στιγμή που διαθέτει 160 κλίνες οξέων περιστατικών. Το αποτέλεσμα αυτού είναι, να νοσηλεύονται νεοεισερχόμενοι ασθενείς με οξέα περιστατικά, σε Νοσηλευτικά Τμήματα χρονίων πασχόντων ή στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα (αν και νέοι σε ηλικία) ή στο τμήμα μέσης Νοσηλείας.

Έτσι, όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις τομεοποίησης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας παραμένουν κενές περιεχομένου.

Προσωπικό

Την ίδια στιγμή, το προσωπικό έχει αποδεκατιστεί από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις την τελευταία δεκαετία. Υπηρετούν 400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων σε Νοσοκομείο που χαρακτηρίζεται πυλώνας της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, με ανεπτυγμένες κλίνες άνω των 600 και πλήθος υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Το έτος 2008 υπηρετούσαν 650 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και σήμερα αν και εντατικοποιήθηκε η εργασία εξαιτίας της οικονομικοκοινωνικής κατάστασης, υπηρετούν 250 εργαζόμενοι λιγότεροι, σε 1.000 οργανικές θέσεις.

Σε Νοσηλευτικά Τμήματα των 40 ασθενών η κάθε βάρδια καλύπτεται από μία Νοσηλεύτρια με αυξημένη επικινδυνότητα. Τακτικά παρατηρούνται ξυλοδαρμοί ασθενών ή προσωπικού από ασθενείς σε διέγερση.

Έλλειψη κονδυλίων και τροφής

Για φέτος έχουν προϋπολογιστεί 5 εκατ. ευρώ (πολύ λιγότερα των αναγκών) και μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί 200.000 ευρώ. Οι οφειλές σε προμηθευτές ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ. Εξαιτίας αυτού απειλούν να διακόψουν και άλλοι ήδη διέκοψαν τις προμήθειες υλικών διατροφής και υγειονομικού υλικού.

Το διαιτολόγιο των ασθενών προσαρμόστηκε με βάση την οικονομική στενότητα του Νοσοκομείου. Χωρίς τα απαραίτητα υλικά (κρέας, ψάρι, λαχανικά κ.α.), υποβαθμίστηκε η ποιότητά του σε μεγάλο βαθμό.

Προβλήματα στην προμήθεια υλικών διατροφής αντιμετωπίζουν και οι φιλοξενούμενοι στους Ξενώνες (μαγειρεύουν οι ίδιοι).

Το Νοσοκομείο οφείλει χρήματα πολλών μηνών στους εργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους πάνω από πέντε μήνες, αν και οφείλουν από ιδία κεφάλαια να εξοφλούν το μισθό τους.

Απόδειξη της δεινής οικονομικής κατάστασης  που περιήλθαν τα Νοσοκομεία της χώρας, είναι η Παρασκευή 24/07/2015 όπου το Θριάσιο Νοσοκομείο σε ημέρα εφημερίας δεν διέθετε μεταξύ άλλων γάζες, σύριγγες και δανείστηκε από το Δρομοκαΐτειο ότι του είχε απομείνει.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κάνουν λόγο για "τριτοκοσμικές  καταστάσεις", επισημαίνοντας πως "το Δρομοκαΐτειο κινδυνεύει με κατάρρευση όπως όλες οι Μονάδες Δημόσιας Υγείας". Όμως τονίζουν ότι "η κατάρρευση του Δρομοκαϊτείου θα συμπαρασύρει συνολικά το Σύστημα Δημόσιας Ψυχικής Υγείας" και καλούν τον Υπουργό Υγείας να χρηματοδοτήσει και να στελεχώσει άμεσα το νοσοκομείο και να διευθετήσει το σύστημα εφημερίας Ψυχιατρικών Μονάδων, με την διάθεση του συνόλου των ανεπτυγμένων Δημόσιων Μονάδων".