Ολοκληρώθηκε χθες η διαβούλευση του ΕΟΦ με τις φαρμακευτικές εταιρίες, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι νέες μειωμένες τιμές φαρμάκων, όπως αυτές προέκυψαν από τις ρυθμίσεις της τελευταίας υπουργικής απόφασης.

Οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν στον Οργανισμό ήταν περιορισμένες  και η διεξαγωγή της συζήτησης έγινε σε πολύ καλό κλίμα όπως παρατηρούσαν όλες οι πλευρές, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι αντιρρήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως σε τρία ζητήματα: 
- την επιλογή ορισμένων χωρών αναφοράς, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία, επειδή διαφοροποιούνται οι τιμές που δημοσιοποιεί ο Ιταλικός ΕΟΦ στο διαδίκτυο έναντι της αντίστοιχης εφημερίδας που εκδίδει,
- τον 9ψήφιο κωδικό που προσδιορίζει το όνομα του ιδιοσκευάσματος, τη μορφή, την περιεκτικότητα και την ποσότητα (δεν είναι πάντα η ίδια συσκευασία που κυκλοφορεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες) και αναπόφευκτα,
- οι αναγωγές που γίνονται, εφόσον δεν έχει βρεθεί ο ίδιος εννεαψήφιος κωδικός και όπως προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση  οι τιμές στις μεγαλύτερες συσκευασίες υφίστανται μια μείωση της τάξης του 12%.

Μετά και την ολοκλήρωση αυτού του μέρους της διαπραγμάτευσης, τώρα σειρά έχουν οι διορθώσεις από πλευράς του ΕΟΦ ανάλογα με την αποδοχή ή όχι των ενστάσεων.

Οι νέες διορθωμένες τιμές αναμένεται να αναρτηθούν μετά από μια εβδομάδα ως 10 ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς μένει να αποφασιστεί από τον ΕΟΦ ποιές ενστάσεις θα γίνουν αποδεκτές, αν και παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι ο ΕΟΦ δεν θέλει να αφήσει πολλές περιπτώσεις ενστάσεων να φτάσουν στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, προκειμένου η διαδικασία και σε εκείνο το στάδιο να είναι ταχύτερη.

Από τη νέα δημοσίευση των διορθωμένων πλέον τιμών, θα συγκληθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων η οποία θα αποφασίσει τις τελικές τιμές, για τις οποίες θα εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προσδιορίζοντας πότε θα ισχύσουν οι νέες τιμές για κάθε στάδιο της αλυσίδας φαρμάκου, από τη βιομηχανία, το χονδρεμπόριο (φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμοί φαρμακοποιών) και τα φαρμακεία.

Όλα δείχνουν πως το νέο δελτίο τιμών θα είναι έτοιμο προς τα τέλη του μηνός με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ως τα τέλη Ιουνίου που είναι και η υποχρέωση της χώρας μας, βάσει της μνημονιακής συμφωνίας.