Ξεπέρασαν τις 172.000 τα γεύματα που διατέθηκαν συνολικά στους μαθητές που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Υλοποίηση σε Απομακρυσμένες και Αγροτικές Περιοχές τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016, ενισχύοντας σημαντικά εκατοντάδες μαθητές και τις οικογένειές τους που ζουν σε ευπαθείς περιοχές της βορείου Ελλάδας.

Το 57% των οικογενειών, που ζει εκεί, έχει τρία ή περισσότερα παιδιά, ενώ σε ποσοστό 87%, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν έχει εισόδημα και στο 34% των οικογενειών δεν υπάρχει καμία πηγή εισοδήματος. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο, στο 17% των νοικοκυριών πραγματοποιήθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015, ο μέσος δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 22%, το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετώπιζε πείνα μειώθηκε κατά 33%, από τους μαθητές που δεν είχαν φυσιολογικό βάρος το 23% απέκτησε φυσιολογικό βάρος, το 30% των μαθητών παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία και το 38% στην ψυχική υγεία.­

Το έργο υλοποίησε το Ινστιτούτο Prolepsis με τη στήριξη του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου - μέσω του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» - σε ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Ημαθίας. 

«Ευχαριστούμε θερμά το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» και τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του ΕΟΧ για τη στήριξη που παρείχε για δύο συνεχόμενες σχολικές χρονιές, σε μαθητές και οικογένειες απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών. Αποτελεί άλλη μία ένδειξη αλληλεγγύης των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου απέναντι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα προς τα παιδιά μας»  αναφέρει η κα Αθηνά Λινού, MD, MPH, PhD, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis: «Προσπαθήσαμε να εξαλείψουμε την καθημερινή αγωνία των γονιών για τη σίτιση των παιδιών τους και να συνδράμουμε στην πρόοδο των μαθητών, βελτιώνοντας σταδιακά, μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, τη σωματική και πνευματική τους υγεία. Ωστόσο το πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας και της πείνας παραμένει άλυτο για χιλιάδες οικογένειες. Αποτελεί χρέος όλων μας να βρούμε την ενδεδειγμένη λύση, ώστε η σχολική σίτιση με υγιεινά γεύματα, που πληρούν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές, να αποκτήσει πάγιο και καθολικό χαρακτήρα».

Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά από το Ινστιτούτο Prolepsis, με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχοντας διαθέσει από το 2012 περισσότερα από 12 εκατομμύρια γεύματα σε περίπου 530 σχολεία και 90.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Φέτος το Πρόγραμμα καλύπτει περίπου 20.000 μαθητές σε σχολεία που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά περιοχές της χώρας, ενώ οι αιτήσεις σχολείων για καθημερινή σίτιση ξεπερνούν τις 2.090, με 260.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.