Οι περισσότερες μελέτες συσχετίζουν τα υπερβάλλον σωματικό βάρος με πληθώρα σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά, καρκίνο και διαβήτη. Όμως Δανοί επιστήμονες παρουσίασαν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία, το να έχει κανείς παραπάνω κιλά από το κανονικό, δεν είναι τόσο ανθυγιεινό, όσο ήταν πριν από 40 χρόνια.

Κατέληξαν, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι οι μέτρια υπέρβαροι σήμερα, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος, προκαλώντας τις ενστάσεις των συναδέλφων τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόργκε Νορντεστγκάαρντ του Ινστιτούτου Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JAMA, αφού ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 120.000 ανθρώπους σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, ξεκινώντας από τη δεκαετία του '70. Εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φυσιολογικός θεωρείται ο δείκτης μάζας σώματος (αναλογία βάρους προς ύψος) που είναι 18,5 - 24,9. Κάτω του 18,5 κάποιος θεωρείται λιποβαρής, ενώ μεταξύ 25 - 29,9 υπέρβαρος και άνω του 30 παχύσαρκος.

Η δανική μελέτη διαπίστωσε ότι, ενώ στα μέσα δεκαετίας του 1970 οι υπέρβαροι αντιμετώπιζαν περίπου κατά 30% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σήμερα δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο. Μάλιστα, όσοι σήμερα έχουν δείκτη σωματικής μάζας 27, θεωρούνται, δηλαδή, μέτρια υπέρβαροι, είναι αυτοί που έχουν τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και όχι όσοι έχουν κανονικό βάρος (δείκτη 18,5 - 24,9). Στη δεκαετία του ΄70, τον χαμηλότερο κίνδυνο είχαν όσοι είχαν δείκτη 23,7.

Οι Δανοί επιστήμονες εκτιμούν πως αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι σήμερα τα συστήματα υγείας είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στο να θεραπεύουν τις παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

"Τα ευρήματά μας δεν θα έπρεπε να ερμηνευθούν πως συνηγορούν ότι, πλέον, οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε όσο θέλουν ή ότι τα άτομα κανονικού βάρους πρέπει να τρώνε παραπάνω για να γίνουν υπέρβαροι. Από την άλλη, όμως, οι υπέρβαροι πιθανώς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το βάρος τους τόσο όσο στο παρελθόν» δήλωσε ο Δρ Νορντεστγκάαρντ.

Οι Δανοί επιστήμονες πιστεύουν, μάλιστα, ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το τι θεωρείται βάρος πάνω από το κανονικό, Η ισχύουσα ταξινόμηση έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά με βάση στοιχεία πριν από το 1990. «Πρέπει να αναθεωρήσουμε το ποιον αποκαλούμε υπέρβαρο και παχύσαρκο» λένε χαρακτξριστικά. Πάντως η ιδέα αυτή δεν φαίνεται να έχει απήχηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τα εν λόγω ευρήματα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό ή επιθυμητό το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ούτε χρειάζεται να αλλάξουν οι τρέχουσες ιατρικές συστάσεις για τον έλεγχο του βάρους.

Οι Δανοί, πάντως, τονίζουν ότι άλλο είναι η μακροζωία και άλλο η ποιότητα ζωής. Έτσι, ακόμη και αν κανείς ζει περισσότερο σήμερα, παρόλο που είναι υπέρβαρος, μπορεί, επίσης, να είναι άρρωστος, ζώντας με διάφορες χρόνιες παθήσεις.