Τετράωρη στάση εργασίας 8πμ-12 το μεσημέρι και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή που γιορτάζεται στις 12 Μαΐου.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί προσλήψεις προσωπικού σε ΕΣΥ-Πρόνοια-ΕΚΑΒ, δημόσια δωρεάν υγεία, μετατροπή των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού σε αορίστου χρόνου και ανανέωση των 5μηνων συμβάσεων των υπαλλήλων που υπηρετούν σε κοινοτικά προγράμματα.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ακόμη την επισφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και τη δραματική υποχρηματοδότησή τους που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία προμήθειας φαρμάκων και υλικών.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε κατάθεση αναφοράς στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με συγκεκριμένα στοιχεία,  για την διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ειδικά προς τον Αν. Υπουργό Υγείας Π. Πολάκη για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, επειδή "τίθενται σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση ανθρώπινες ζωές, με τις ρουσφετολογικές πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνουν, τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετούν και τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζουν".

Η ΕΙΝΑΠ
Εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους νοσηλευτές, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκήρυξε κι αυτή στάση εργασίας τις ίδιες ώρες, καλώντας σε συμμετοχή στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, με αιτήματα:
•    Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα,
•    Να ληφθούν επείγοντα μέτρα για το διορισμό μόνιμου προσωπικού,
•    Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

Η ΠΑΣΟΝΟΠ
Ένστολη παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 9 το πρωί έξω από τη Βουλή, οι νοσηλευτές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών.

Με την παράσταση, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) θέλει να τονίσει τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και να υπογραμμίσει ότι τα πάγια θεσμικά αιτήματα του κλάδου, αποτελούν μέρος της λύσης στα σημερινά αδιέξοδα του ΕΣΥ, και επ' ουδενί  μέρος του προβλήματος για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Η ΠΑΣΟΝΟΠ απηύθυνε έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν δημόσια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στα πάγια και διαρκή αιτήματά των νοσηλετών για: 
 
- Ασφαλείς, σύγχρονες, ποιοτικές και αποδοτικές αναλογίες Νοσηλευτών/ Ασθενών με άμεση κατάργηση του αναχρονιστικού ΠΔ 87/86 που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά την υπογραφή του, να βρίσκεται σε ισχύ, δίχως να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων σε Νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα!

- Εκσυγχρονισμό της Νοσηλευτικής εκπαίδευσης με τη δημιουργία 7 συνολικά Πανεπιστημιακών Τμημάτων Νοσηλευτικής και  σταδιακή κατάργηση όλων των αναρίθμητων σήμερα, ενδιάμεσης βαθμίδας Τμημάτων Νοσηλευτικής εκπαίδευσης. Παροχή κινήτρων στους ήδη υπηρετούντες για αναβάθμιση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος των ασθενών, μέσα από προγράμματα ισοτίμησης, με ελεύθερη πρόσβαση. Θεσμοθέτηση ετήσιας διάρκειας Νοσηλευτικής Ειδικότητας, μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών και χρηματοδότηση του εγχειρήματος από Ευρωπαϊκούς πόρους.   

- Δημιουργία Ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ με ειδικό τρόπο πρόσληψης (στοχευμένες προσλήψεις ανά ειδικότητα), αξιολόγησης (αντικειμενικά κριτήρια- δείκτες ποιότητας- νοσηλευτικά πρωτόκολλα), εξέλιξης, ειδικό Νοσηλευτικό μισθολόγιο, ειδικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς (ΒΑΕ), έτσι ώστε το Νοσηλευτικό προσωπικό να μην αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία με όρους Δημόσιας Διοίκησης ως σαν να επρόκειτο για τους τυπικούς Δημοσίους Υπαλλήλους, και να αποτιμάται το έργο του με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επιστολές στήριξης έχουν στείλει οι:
-Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ)
-Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΟΕ)
-Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας (ΕΣΘΑ)
-Ελληνική Εταιρεία Μεταγγισιοθεραπείας
-Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ)
-Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών για την  Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ)
-Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοηθειας " Η Καρδιά του Παιδιού"
-Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία "Το Εργαστήρι".