Αρνείται το συμψηφισμό των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους υγειονομικούς εντός του 2015 το ΕΤΑΑ, σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση από αυτήν που υπάγονται τυπικά.

Συγκεκριμένα, οι οδοντίατροι καταγγέλλουν ότι το ΕΤΑΑ αρνείται τον συμψηφισμό αυτό, παρά τη δυνατότητα που δίνει ο τελευταίος νόμος 4331/15, για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καλύψουν τις εισφορές της υψηλότερης κλάσης στην οποία κατατάσσονται από τα χρόνια απόκτησης της ιδιότητάς τους.

Σε ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, ο πρόεδρος κ. Αθ. Υφαντής σημειώνει την έκπληξη του Συλλόγου με αφορμή ανακοίνωση του Προέδρου της Διοικούσας επιτροπής του ΕΤΑΑ-ΤΥ με αριθμό πρωτοκόλλου  86717 με την οποία δημιουργείται σύγχυση και τίθενται προσκόμματα στην εφαρμογή του νόμου 4331/2015.

Σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στο άρθρο 39 που έχουν ως μόνη προϋπόθεση υπαγωγής στην νέα ρύθμιση να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ ή αν υπάρχουν να έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση που τηρείται, ο πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής ζητά να έχουν καταβληθεί εισφορές Α’ εξαμήνου 2015.

Η απαίτηση αυτή, αντιβαίνει τα ρητώς αναφερόμενα στην παράγραφο 3 εδάφιο 2 όπου αναφέρεται  ότι: «αν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές το έτος 2015, με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία, οι υπηρεσίες των Τομέων του ΕΤΑΑ συμψηφίζουν το επιπλέον καταβληθέν ποσό  με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές».

Επιπλέον, και ενώ έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου και οι υπηρεσίες του ταμείου διεκπεραίωναν αιτήσεις ασφαλισμένων για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, στις 22 Ιουλίου διεκόπη η αποδοχή  νέων αιτήσεων με πρόσχημα την απουσία υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου! 

Ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής κ.κ. Αθ. Υφαντής και Αθ. Ζορμπάς, αντίστοιχα, κάλεσαν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον πρόεδρο της διοικούσας  επιτροπής  να σταματήσουν την κοροϊδία των ασφαλισμένων συναδέλφων και να εφαρμόσουν  άμεσα τον νόμο 4331/2015, "αφού τους θυμίσουμε ότι πλέον οι συνάδελφοι υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και των πολύ υψηλών ασφαλιστικών εισφορών αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αφού επιπλέον τα capital controls  έδωσαν καίριο πλήγμα στην λειτουργία των ιατρείων μας".