Ολοένα και αυξάνονται οι καταγγελίες για λειτουργία ιστότοπων – πλασιέ φαρμάκων, αυτή τη φορά και στην επαρχία.  Καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας  στην αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής, αποκάλυψαν τελικά  δύο  περιπτώσεις, οι οποίες αφορούσαν  στη λειτουργία ιστοσελίδων που διακινούσαν  ανάλογα  προϊόντα.

Ο πρόεδρος του ΦΣ Λάρισας κ. Γιάννης Μακρυγιάννης κατήγγηλε ότι "επιτήδειοι μέσω του διαδικτύου διατείνονται ότι πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές, προϊόντα για τα οποία δεν έχουν καμία πιστοποίηση εγκεκριμένων φορέων της Πολιτείας με ότι αυτό συνεπάγεται για την  Δημόσια Υγεία".

"Η παρανομία προκύπτει από σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (62ΕΕ-2011 και 699ΕΕ-2014), οι οποίες αφορούν στη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού και τη διακίνηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων, αντίστοιχα", τόνισε ο κ. Μακρυγιάννης .

Στην Κομισιόν

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  αντιλαμβανόμενος  την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων παράνομης  διακίνησης ακόμη και πλαστών σκευασμάτων, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες πιστοποίησης των ηλεκτρονικών φαρμακείων. Η σχετική άδεια έχει σταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Commission προκειμένου να υπογραφεί και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η διασύνδεση του ηλεκτρονικού φαρμακείου με τον φυσικό χώρο του φαρμακείου, από όπου πηγάζει και η υπευθυνότητα του φαρμακοποιού που χορηγεί  τα σκευάσματα , αλλά και η πιστοποίηση μέσα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο των ηλεκτρονικών φαρμακείων, διασφαλίζουν στον μέγιστο βαθμό τον  ασθενή και τον καταναλωτή» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Προσοχή

Οι φαρμακοποιοί  συνιστούν στους καταναλωτές :

-να προμηθεύονται τα φάρμακά τους  μόνο από ασφαλείς πηγές (δηλαδή από το φαρμακείο, το νοσοκομείο, το ασφαλιστικό μας ταμείο),

-να είναι  προσεκτικοί και παρατηρητικοί σχετικά με τη συσκευασία και την παρουσίαση των φαρμάκων (π.χ. αν το φάρμακο έχει την ταινία γνησιότητας/αυτοκόλλητο ασφαλείας, αναφέρονται όλα τα στοιχεία της παρασκευάστριας εταιρίας, η δοσολογία, η ημερομηνία λήξης),

-να είναι επιφυλακτικοί στις αγορές ιδιαίτερα φαρμάκων μέσω διαδικτύου όταν βρίσκουν τιμές πώλησης  χαμηλότερες από τα φαρμακεία. Αυτά τα προϊόντα είναι παραποιημένα και πιθανόν επικίνδυνα.