Η "μόδα" που θέλει να αποφεύγουμε τα προϊόντα με γλουτένη μπορεί να ωφελήσει πολλούς "κρυφούς" ασθενείς με κοιλιοκάκη, που νοσούν χωρίς να το ξέρουν.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη περιέχεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι, στη βρώμη ή σε υβριδοποιημένα στελέχη τους και στα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 1 στους 100 πάσχει από τη νόσο, κάτι που σημαίνει ότι στην Ευρώπη ο αριθμός των ασθενών υπολογίζεται γύρω στα 7 εκατομμύρια. Ωστόσο μόλις το 12% -15% έχει διαγνωστεί. Στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί περίπου 12.000 άτομα. Οι υπόλοιποι που δεν ξέρουν ότι πάσχουν κινδυνεύουν από πλήθος σοβαρών επιπλοκών, από αναιμία μέχρι καρκίνο του εντέρου. Μάλιστα στην Ευρώπη ο μέσος χρόνος μεταξύ της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων και της διάγνωσης είναι πάνω από 10 χρόνια,κάτι που σημαίνει ότι η ασθένεια έχει χρόνο να "δουλέψει" αθόρυβα, δημιουργώντας σωρεία επιπλέον προβλημάτων...

Η σημασία της γρήγορης διάγνωσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι κάθε άτομο έχει «το δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας». Για τα άτομα με κοιλιοκάκη αυτό σημαίνει διάγνωση, λένε οι ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα. Κάθε χρόνο στις 16 Μαΐου η πανευρωπαϊκή ένωση συλλόγων πασχόντων από κοιλιοκάκη (Association of European Coeliac Societies - AOECS) και οι κοινωνίες των κρατών-μελών της γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Κοιλιοκάκης, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τις διαγνώσεις που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Η Tunde Koltai, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου AOECS λέει: "Μια σωστή και γρήγορη διάγνωση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως η κοιλιοκάκη. Απευθυνόμαστε σε άτομα, οργανισμούς και ιδρύματα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν γρήγορη πρόσβαση σε αξιόπιστες εξετάσεις για την κοιλιοκάκη, μόλις αρχίζουν να βιώνουν τα πρώτα συμπτώματα. Η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, κατάθλιψη, υπογονιμότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές ή ακόμη και σε κάποιο είδος καρκίνου. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσει ο πάσχων μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, το συντομότερο δυνατό, η οποία είναι σήμερα η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη. "

Όσοι νομίζετε ότι πάσχετε από κοιλιοκάκη, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε τη μείωση ή την εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή σας, επειδή σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστος. Ωστόσο οι διαγνωστικές εξετάσεις για εμφάνιση κοιλιοκάκης βασίζονται στο πώς το σώμα αντιδρά στη γλουτένη και γι 'αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσετε να τρώτε γλουτένη, μέχρι ο γιατρός σας να σας εξετάσει. Αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη ακριβών αποτελεσμάτων, τόσο για την εξέταση αίματος, όσο και για τη βιοψία του εντέρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να αποκτήσετε μια διάγνωση για κοιλιοκάκη ή πώς να διαχειριστεί μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη ([email protected], [email protected] , [email protected]) ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.koiliokaki.comΓια περισσότερες πληροφορίες σχετικά με AOECS επισκεφθείτε www.aoecs.org.