Εσφαλμένη είναι η εντύπωση ότι οι ρευματικές παθήσεις (ΡΠ) είναι ασθένειες που προσβάλλουν μόνο τους ηλικιωμένους, δηλαδή ότι είναι ένα αναπόφευκτο στάδιο της διαδικασίας της γήρανσης, που πρέπει να υπομείνουμε.

Ο πόνος, η νοσηρότητα, η αναπηρία και η θνητότητα, που συνοδεύουν πολλές από τις ΡΠ, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν και υπό ορισμένες συνθήκες να προληφθούν, εφόσον ληφθούν ορισμένα μέτρα, όπως η πρώιμη διάγνωση, η έγκαιρη και κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία και η εφαρμογή φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης. Ειδικότερα η χρήση των νέων θεραπειών, οι οποίες τροποποιούν τη φυσική πορεία των ΡΠ, μπορεί να οδηγήσει τα νοσήματα αυτά, σε μακροχρόνια ύφεση.

Στην Ελλάδα οι ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3.000.000. Από αυτούς, το 13% του πληθυσμού πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά αυτοάνοσα φλεγμονώδη συστηματικά ρευματικά νοσήματα, ενώ 1 στα 1000 παιδιά πάσχει από νεανική αρθρίτιδα. Αυτά επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ρευματολόγοι και μέλη συλλόγων ασθενών, μιλώντας σε σεμινάριο για τους εκπροσώπους του τύπου. 

Το ΕΣΥ έχει μόλις 37 ρευματολόγους και συνολικά στη χώρα μας εργάζονται 300 ρευματολόγοι - δηλαδή αντιστοιχεί 1 ρευματολόγος ανά 100.000 ασθενών!

Οι ΡΠ αποτελούν στη χώρα μας την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

Όπως έδειξε έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε, το τελευταίο τρίμηνο του 2015, υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με όλα τα παραπάνω. Συγκεκριμένα:

-Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση, δεν είχε επισκεφθεί άμεσα τον ειδικό ρευματολόγο, θεωρώντας καταλληλότερη κάποια άλλη ιατρική ειδικότητα για το πρόβλημα υγείας του (ποσοστό 57%).

-Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (περίπου το 41%) επισκέφθηκε τον ειδικό ρευματολόγο μετά από τρεις μήνες, αφού παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα.

-Αναφορικά με τον βαθμό αναγνωρισημότητας των ρευματικών παθήσεων και ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 35,7% από τους συμμετέχοντες απάντησε ότι γνωρίζει τις ρευματικές παθήσεις, όταν έγινε η αναφορά στα συμπτώματα αυτών, το ποσοστό άγνοιας για συγκεκριμένες ασθένειες (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ψωρισιακής αρθρίτιδας, σπονδυλαρθρίτιδας) ξεπέρασε το 70%.

Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», είπαν οι ρευματολόγοι, θα καλύψει αυτά τα κενά, όχι μόνο με την πανελλήνια ενημερωτική εκστρατεία “Το Σώμα σου μιλάει - Άκουσέ το” (www.tosomasoumilaei.gr), αλλά και με μια σειρά προτεινόμενων δράσεων. Η εφαρμογή του φιλοδοξεί να επιτύχει την ευρύτερη αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο των επιπτώσεων των ΡΠ, των μέτρων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας, καθώς  και όλων των διαθέσιμων αποτελεσματικών παρεμβάσεων που μειώνουν τη νοσηρότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Στο σεμινάριο έγινε εκτενής αναφορά και στα λεγόμενα βιο-ομοειδή προϊόντα - ως βιοομοειδές ορίζεται ένα βιολογικό φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο είναι παρόμοιο με το προϊόν αναφοράς, το οποίο είναι ένας, ήδη, εγκεκριμένος βιολογικός παράγοντας.