Η Αμερικανική κυβέρνηση μέσα στην επόμενη διετία θα χρηματοδοτήσει με περίπου 121 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από 100 ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια, για να κατανοήσουν το μικροβίωμα, τις πολύπλοκες κοινότητες και τα "οικοσυστήματα" των βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροβίων που ζουν στο χώμα, στις θάλασσες και, βεβαίως, στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τους New York Times, το Science και το New Scientist, άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια θα συνεισφέρουν οι ίδιοι οι ερευνητικοί φορείς, οι ιδιωτικές εταιρείες, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα κ.ά., ώστε η συνολική χρηματοδότηση του Προγράμματος να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Ήδη το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει δεσμευθεί ότι θα συνεισφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη τετραετία, ενώ χρήματα θα διαθέσουν, επίσης, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), τα Υπουργεία Ενέργειας και Γεωργίας κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει όλο και πιο αντιληπτός ο ζωτικός ρόλος που τα τρισεκατομμύρια μικρόβια παίζουν στις διαδικασίες της φύσης και στην υγεία ή στην αρρώστια. Τα μικρόβια των ωκεανών π.χ. παράγουν περίπου το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε, μολονότι εμείς θυμόμαστε συνήθως μόνο τα φυτά που κάνουν το ίδιο. Από την άλλη, μια σειρά από παθήσεις και διαταραχές, όπως το άσθμα, η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η πολλαπλή σκλήρυνση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κατάθλιψη κ.ά. έχουν συσχετισθεί με την ανισορροπία των μικροοργανισμών στο σώμα μας.

Αλλά και στο περιβάλλον, η διαταραχή των μικροβιακών οικοσυστημάτων μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις, όπως θανάτωση των θαλάσσιων οργανισμών και ψαριών ή ξηρασία και αποψίλωση των εδαφών. Η αύξηση της αποδοτικότητας των αγροτικών καλλιεργειών,η παραγωγή μικροβιακών βιοκαυσίμων και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος με τη βοήθεια μικροβίων είναι ανάμεσα στους στόχους του Προγράμματος.

«Χρειαζόμαστε τα μέσα για να μεταβάλλουμε τα δυσλειτουργικά μικροβιώματα και να τα κάνουμε λειτουργικά, είτε πρόκειται για το ανθρώπινο έντερο, είτε για τον ωκεανό» δήλωσε η μικροβιολόγος Τζο Χάντελσμαν, υποδιευθύντρια του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου. Όπως είπε, στόχος είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την «χειραγώγηση» και τη «βελτίωση» των μικροβιακών κοινοτήτων. Κομβικής σημασίας θα είναι η κατανόηση των πολυδαίδαλων τρόπων, που τα μικρόβια αλληλοεπηρεάζονται. Όμως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, ούτε, καν, όσον αφορά στα ανθρώπινα μικρόβια.

Όπως είπε ο βιολόγος Τζόναθαν Άιζεν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, «έχουμε ένα βροχοδάσος μέσα στο έντερό μας και μια σαβάνα στο δέρμα μας και ένα οικοσύστημα του βυθού στο στομάχι μας - είμαστε απίστευτα πολύπλοκοι». Γι' αυτό, άλλωστε, το Πρόγραμμα θα είναι διεπιστημονικό, ενισχύοντας τη συνεργασία βιολόγων, μικροβιολόγων, γενετιστών, χημικών, μαθηματικών, μηχανικών, προγραμματιστών και άλλων ειδικών.

Όπως είπε η Χάντελσμαν, «τόσοι πολλοί άνθρωποι ήδη μελετούν το μικροβίωμα. Το θέμα, όμως, είναι πώς θα τους κάνουμε να μιλήσουν μεταξύ τους». Με άλλα λόγια, η ισχύς εν τη ενώσει. Άλλωστε και τα μικρόβια κάπως έτσι δρουν. Ο Λευκός Οίκος φιλοδοξεί να υπάρξει μια πρωτοβουλία ανάλογη του Προγράμματος Ανθρωπίνου Γονιδιώματος. Το 2007 τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ είχαν εγκαινιάσει το δεκαετές Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Μικροβιώματος, αλλά η προσπάθεια δεν «περπάτησε». Μερικοί φοβούνται μήπως κάτι ανάλογο συμβεί και με την Εθνική Πρωτοβουλία Μικροβιώματος. Σε πρώτη φάση, πάντως, η Πρωτοβουλία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και από τον διάδοχο του Ομπάμα.