"Μετρήστε την πίεσή σας". Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης, που μίλησαν για το θέμα σε συνέντευξη τύπου.

Ένα από τα κυριότερα στοιχεία που παρουσίασαν είναι η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ, που γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Όπως φάνηκε από κάποια πρώτα στοιχεία, που αφορούν σε 4000 ενήλικες:

.Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχει υπέρταση

.Πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχει υπέρταση 

.Το 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστο

.Μόλις το 20% έχει πετύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία

.Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αρρύθμιστης υπέρτασης 

Η αυξημένη πίεσης κρύβει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος ή εγκεφαλικού, για τούτο και οι ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα, τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης, που, όπως είπαν, είναι επιτακτική. Πάντως αυτό που οι γιατροί συστήνουν σε πρώτη φάση για να πέσει η πίεση, δεν είναι τα φάρμακα, παρόλο που, πλέον, υπάρχουν πολλές ασφαλείς, όσο και οικονομικές επιλογές. Συγκεκριμένα προτείνουν μείωση του νατρίου και αύξηση του καλίου μέσω της διατροφής. Δηλαδή την κατανάλωση πορτοκαλιών, μπανάνας, ντομάτας και ΤΟ "κρατημένο χέρι" στην προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα, μαζί με την αποφυγή κατανάλωσης γευμάτων απ'έξω, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στην Αθήνα εφαρμόζεται μια μέθοδος - που είναι σε πειραματικό στάδιο και σχετίζεται με την απονεύρωση των αρτηριών - η οποία απευθύνεται σε ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση, που έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να τη ρυθμίσουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Χρήσιμα στοιχεία

.Το καλοκαίρι η πίεση πέφτει σε όλους ανεξαιρέτως. Οι ασθενείς που είναι καλά ρυθμισμένοι τον χειμώνα, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία μειώνουν τις δόσεις των φαρμάκων τους και τις ανεβάζουν εκ νέου το φθινόπωρο.

.Τα ασφαλή όρια στη μέτρηση της πίεσης είναι 8 για τη μικρή και 12 για τη μεγάλη (ή 14 μεγάλη και 9 μικρή στο ιατρείο). Η μεγάλη, αλλιώς συστολική πίεση είναι πολύ σημαντική για τα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων. Η μικρή, αλλιώς διατολική, είναι σημαντική για τα άτομα ηλικίας από 30 έως 50 χρόνων.

.Στους ηλικιωμένους, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά συστολικής - διαστολικής πίεσης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν. Ο λόγος είναι ότι στους μεγάλους ανθρώπους είναι πολύ σκληρά τα αγγεία και είναι άκαμπτη η αορτή - πρόβλημα που δεν παίρνει θεραπεία.

υπόταση υπάρχει για τους ειδικούς, μόνο όταν έχει συμπτώματα. Γενικά η μικρή πίεση θεωρείται καλός δείκτης μακροζωίας.

Στα παιδιά και στους εφήβους η υπέρταση είναι συχνά ιδιοπαθής και η αντιμετώπιση εξατομικεύεται.

.Σε φάσεις στρες, όπως είναι οι εξετάσεις, ένας χωρισμός, το πένθος, που ανεβαίνει η πίεση στα παιδιά δεν θεωρείται υπέρταση.

.Το 1/4 των παιδιών έχει τη λεγόμενη υπέρταση της "λευκής μπλούζας".

.Προτιμάμε τα πιεσόμετρα του βραχίονα και όχι τα ηλεκτρονικά. Στο Διαδίκτυο πωλούνται πιεσόμετρα που δεν είναι όλα πιστοποιημένα και απαιτείται προσοχή.