Την εξαγορά της Anacor Pharmaceuticals, ανακοίνωσε σήμερα η Pfizer μετά τη συμφωνία για καταβολή περίπου 5,2 δισ. δολ. (περίπου 99,25 δολ. ανά μετοχή της Anacor).

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών, ενέκριναν την συμφωνία.

Κεντρικό ρόλο στην εξαγορά, έπαιξε το φάρμακο της Anacor που περιέχει την ουσία crisaborole, έναν διαφοροποιημένο μη στεροειδή τοπικό PDE4 αναστολέα, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ο οποίος εξετάζεται από το FDA για τη θεραπεία της ήπιας έως μέσης ατοπικής δερματίτιδας - έκζεμα.

"Πιστεύουμε ότι η εξαγορά της Anacor αντιπροσωπεύει μια ελκυστική ευκαιρία για ικανοποίηση ακάλυπτων αναγκών σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών που έχουν ατοπική δερματίτιδα και έχουν λίγες μόνο τοπικές θεραπείες διαθέσιμες. Η νέα ουσία είναι ένα διαφοροποιημένο στοιχείο με εντυπωσιακά στοιχεία, ώστε αν εγκριθεί θα δώσει πιθανότητα θεραπεία πρώτης γραμμής", δήλωσε ο Albert Bourla, Πρόεδρος του τμήματος της Pfizer για καινοτόμα φάρμακα και εμβόλια, ογκολογία και καταναλωτικά προϊόντα. 

Εφόσον εγκριθεί η νέα θεραπεία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 δισ. δολ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Anacor, Paul L. Berns, δήλωσε πως "σήμερα είναι η αρχή ενός καινούριου κεφαλαίου για την Anacor, που θα αποδώσει σημαντικά στους μετόχους. Εκφράζουμε το σεβασμό μας προς την Pfizer που μοιράζεται τη δέσμευσή μας για εξυπηρέτηση ακάλυπτων αναγκών στον τομέα των φλεγμονωδών νόσων.

Η Anacor διαθέτει επίσης τα δικαιώματα του Kerydin, μια τοπική θεραπεία για την ονυχομυκητίαση που διανέμεται στις ΗΠΑ από την Sandoz Inc.

Η Pfizer εκτιμά ότι η διαδικασία εξαγοράς θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο φέτος.