Μια από τις μεγαλύτερες πληγές για έναν γονιό, που έχει πρόωρο μωρό, είναι η έλλειψη δυνατότητας να το πάρει αγκαλιά, καθώς εκείνο παραμένει για πολλές ημέρες κλεισμένο στο "κουτάκι" του, στη θερμοκοιτίδα του, διασωληνωμένο, να παλεύει για τη ζωή του. Το σύνδρομο στέρησης λυγίζει ακόμη και τους πιο γενναίους...

Βέβαια η εφαρμογή αυτής της "αγκαλιάς καγκουρό" στα διασωληνωμένα βρέφη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό, τεχνογνωσία, μικρή αναλογία ανάμεσα σε νοσηλευτές και νοσηλευόμενα μωρά και αρκετό χώρο μέσα στη μονάδα εντατικής νοσηλείας. Συνθήκες που στην Ελλάδα του 2016 αποτελούν άπιαστο όνειρο, όπως λένε μητέρες που γέννησαν πρόωρα. Όμως επιστημονικά στοιχεία λένε ότι η "αγκαλιά καγκουρό" είναι σωστό φάρμακο για την επιβίωση αυτών των μωρών. Το άγγιγμα του γονιού, η μυρωδιά του, το χάδι του, τα συγκινητικά λόγια του στη γλώσσα της αγάπης, όλα αυτά βοηθούν το μωρό να συνεχίσει να αγωνίζεται και σε πολλές περιπτώσεις, να πηγαίνει καλύτερα πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με το 31ebdomades.gr, μια νέα μελέτη, ίσως η πιο εμπεριστατωμένη μέχρι σήμερα, προσφέρει επιπλέον στοιχεία ότι, εάν ένα πρόωρο μωρό είναι ιατρικώς σταθερό, η πανάρχαια πρακτική της αγκαλιάς δέρμα με δέρμα, θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά. Αναλύοντας περισσότερες από 100 προηγούμενες έρευνες, η μελέτη κατέληξε ότι η “μέθοδος καγκουρό”, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστή, μπορεί να μειώσει κατά 36% τον κίνδυνο θανάτου και κατά 47% τον κίνδυνο λοίμωξης ή σήψης σε ένα πρόωρο μωρό με βάρος γέννησης λιγότερο από 2 κιλά.

Όπως σημειώνει η βασική συγγραφέας της μελέτης, Δρ Γκρέις Τσαν του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης και της Σχολής Δημόσιας Υγείας Τσαν του Χάρβαρντ: “Χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τον μηχανισμό πίσω από τα οφέλη της φροντίδας καγκουρό, φαίνεται ότι βοηθά τα μωρά να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Επίσης είναι πιθανότερο οι μητέρες να θηλάσουν, οπότε τα μωρά τους καταπολεμούν καλύτερα τις λοιμώξεις και, γενικά, οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν την αναπνοή και τη συνολική ευημερία του μωρού τους καλύτερα”.

Πρέπει οι “φροντιστές καγκουρό” να είναι υποχρεωτικά μαμάδες; Όπως αναφέρει η Δρ Τσαν, οι έρευνες έχουν μέχρι σήμερα επικεντρωθεί στις μητέρες, “ωστόσο μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο μπαμπάς ή κάποιο άλλο πρόσωπο θα μπορούσε να αναπτύξει το ίδιο δέσιμο και σχέση με το μωρό. Και αναφορικά με τη ζεστασιά και την προσοχή που παρέχουν, πιθανότατα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα από άποψη φυσιολογίας”.

Με αφορμή τη χθεσινή, παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς καγκουρό, οι γονείς που έχουν φέρει στη ζωή πρόωρα παιδιά, κάνουν έκκληση να υιοθετηθεί κάποια στιγμή καθολικά αυτή η αγκαλιά από όλα τα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας μας (δείτε ΕΔΩ για περισσότερα).