Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, των οπτικών νεύρων και του νωτιαίου μυελού, μέσω φλεγμονής και απώλειας ιστού.

Η εξέλιξη της νόσου έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη απώλεια σωματικών και νοητικών (π.χ. μνήμη) λειτουργιών. Περίπου 2,5 εκατομμύρια ασθενείς νοσούν παγκοσμίως. Η νευρολογική πάθηση προσβάλλει κατά πλειοψηφία νέους ενήλικες, στην πιο παραγωγική ηλικία των 20-40 ετών και επιφέρει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.

Η σημασία της σωστής ενημέρωσης του κοινού για την πολλαπλή σκλήρυνση είναι μεγάλη γιαυτό και οι φαρμακευτικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα επενδύουν πολλά σε αυτή. Με το μήνυμα «Προορισμός: Μια καλύτερη Ζωή. Σκέψου θετικά!» και εν όψει της παγκόσμιας ημέρας για την ασθένεια στις 25 Μαΐου, η Novartis Hellas ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την πολλαπλή σκλήρυνση

«Πρωταρχικός στόχος της επιστημονικής κοινότητας παραμένει η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της νόσου, η οποία, πλέον, σε σημαντικό βαθμό είναι εφικτή. Η προστασία της κινητικής και της νοητικής λειτουργικότητας των ασθενών αποτελούν κυρίαρχους στόχους μέσω μακροχρόνιου ελέγχου της ενεργότητας της νόσου και της νευροπροστασίας στην πολλαπλή σκλήρυνση. Η σταθερή και συνεπής συνεργασία ασθενών – γιατρών, η έγκαιρη ενημέρωση αλλά και η σωστή ψυχολογική στήριξη, η αποκατάσταση και η σωματική άσκηση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την καλύτερη διαχείριση της νόσου» δήλωσε ο κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης, καθηγητής νευρολογίας ΑΠΘ και γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας.

Από την πλευρά των ασθενών, η κα Μαρία Μαμαλάκη, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τόνισε ότι: «Έχουμε επιλέξει να είμαστε ΑμΣΚΠ και όχι Σκληρυντικοί. Έχουμε επιλέξει να είμαστε συνοδοιπόροι της ζωής και των ανθρώπων μέσα από τη δική μας πραγματικότητα, με τις δικές μας προσωπικές ανάγκες, απόψεις, θέσεις, ευχαριστημένοι και με πνευματική και ψυχική ανάταση, αντί να ζούμε σαν θύματα της νόσου».

«Παρόλο που η θεραπευτική προσέγγιση της πολλαπλής σκλήρυνσης έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια, πρωταρχικός στόχος παραμένει η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της νόσου και, τελικά, η διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τους ασθενείς. Όλες οι προσπάθειες της Novartis Hellas έχουν ως κύριο άξονα την τοποθέτηση των ασθενών στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να προχωρούμε. Μέσω αυτής της εκστρατείας θέλουμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας τόσο στο κοινό αλλά και στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση» δήλωσε η κα Βαρβάρα Μπαρούτσου, Chief Scientific Officer της Novartis Hellas.