Εμμένει για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καταστήσει πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, τη στιγμή που ήδη οι τελευταίοι έχουν αρνηθεί το ενδεχόμενο αυτό.

Η εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΠΕΔΥ, χαρακτήρισε τις υπό διαβούλευση διατάξεις του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, ως άνευ ουσίας και επιστημονικής λογικής.

Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε σε ολομέλεια την Ομοσπονδία την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ κανονίστηκε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό, για την εκ νέου συζήτηση του θέματος.

Στο μεταξύ, ζήτησε από τα πρωτοβάθμια σωματεία να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις.

Παράλληλα με την διαβούλευση των διατάξεων για τα εργασιακά των γιατρών ΠΕΔΥ, εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος 115/2016 με θέμα «Οδηγίες σχετικά με την κατάταξη και μισθολογική αποκατάσταση των ιατρών που μετατάχθηκαν/μεταφέρθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ και τα πρώην Νοσοκομεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εντάχθηκαν στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ». Μετά την έκδοση της εγκυκλίου, η Ομοσπονδία επισημαίνει πως απαιτείται έναρξη της διαδικασίας άμεσης πληρωμής των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ) διεκδικεί:

  • Κρίση όσων γιατρών υπηρετούν σήμερα και δεν έχουν κριθεί, επαναπρόσληψη και κρίση όσων έχουν δικαστικές θετικές αποφάσεις και κακώς δεν έχουν προσληφθεί έως σήμερα.
  • Να συμπεριληφθούν οι γιατροί που βρίσκονται εκτός ΠΕΔΥ στο παρόν νομοσχέδιο και όχι στο επόμενο.
  • Σχετικά με το άρθρο 27 της ένταξης των γιατρών χωρίς ειδικότητα προτείνουν την ισοτιμία στο βαθμολόγιο με τους υπόλοιπους γιατρούς του ΠΕΔΥ.
  • Πλήρη κατάργηση της απαράδεκτης παραγράφου 4 ββ του άρθρου 28, η οποία αντίκειται ευθέως στο άρθρο 20 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα έννομης προστασίας κάθε Έλληνα πολίτη.
  • Προσωποπαγείς θέσεις για όλους τους γιατρούς που θα ενταχθούν και δικαίωμα επανεπιλογής της εργασιακής σχέσης των ήδη υπηρετούντων ΠΑΑ.
  • Σε περίπτωση κωλύματος του Υπουργείου Υγείας λόγω περιορισμού των διορισμών ενεργοποίηση των 1860 θέσεων του ΑΣΕΠ του 2009.