Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Lancet Psychiatry, είναι υποσχόμενα, αλλά όχι και απολύτως συναρπαστικά, κατά τους ειδικούς, που δεν σταματάνε να ψάχνουν τρόπους να εξαφανίσουν, ει δυνατόν, τη μάστιγα της κατάθλιψης.

Αυτή τη φορά μελέτησαν την επίδραση που είχε η ψιλοκυβίνη, μια παραισθησιόγονος ουσία των "μαγικών" μανιταριών. Η ψιλοκυβίνη θεωρείται ότι ανακουφίζει από την κατάθλιψη, με το να στοχεύει σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου, όμως δρα διαφορετικά από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αναστατώνοντας το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση του εαυτού και είναι υπερδραστήριο σε άτομα με κατάθλιψη.

Βέβαια ο Dr Robin Carhart-Harris, από το Imperial College του Λονδίνου δεν συνιστά σε καμία περίπτωση στους πολίτες που βασανίζονται από την κατάθλιψη, να το ρίξουν στα "μαγικά" μανιτάρια, σαν άλλοι λάτρεις της ψυχεδέλειας περασμένων δεκαετιών. "Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο", τόνισε.

Η κλινική δοκιμή έγινε σε μόλις 12 ασθενείς (έξι άνδρες και έξι γυναίκες) ηλικίας από 30 έως 64 ετών, με μέση διάρκεια κατάθλιψης 18 έτη, στους οποίους η συμβατική αντικαταθλιπτική θεραπεία δεν λειτούργησε. Η ψιλοκυβίνη αποδείχθηκε ασφαλής και ήταν καλά ανεκτή, ενώ βοήθησε στην υποχώρηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης περίπου στους μισούς. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για τα δυνητικά θεραπευτικά οφέλη της ψιλοκυβίνης, όμως τόνισαν ότι τα ευρήματα συνηγορούν υπέρ του να μελετηθούν περαιτέρω οι δυνατότητές της στην ψυχιατρική.

"Είναι η πρώτη φορά που η ψιλοκυβίνη ερευνήθηκε ως δυνητική θεραπεία για την μείζονα κατάθλιψη" δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται επειγόντως νέες θεραπείες για τη νόσο και ότι η ψιλοκυβίνη φαίνεται να αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη περιοχή έρευνας. Χρειάζεται, βέβαια, να γίνουν μεγαλύτερες δοκιμές".

Η κατάθλιψη αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας - οι πάσχοντες σε όλο τον κόσμο φθάνουν τα 350 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες. Οι συνήθεις θεραπείες είναι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η γνωστική - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, όμως περίπου ένας στους πέντε ασθενείς (20%) δεν ανταποκρίνεται και πολλοί υποτροπιάζουν.

Τα «μαγικά» μανιτάρια φυτρώνουν σε όλο τον κόσμο και έχουν χρησιμοποιηθεί από τα πανάρχαια χρόνια, τόσο σε θρησκευτικές τελετές όσο και για "ψυχαγωγικούς" λόγους. Σήμερα θεωρούνται ναρκωτικά, σε ορισμένες χώρες στην ίδια κατηγορία με την ηρωίνη και την κοκαΐνη, γι' αυτό, άλλωστε, οι ερευνητές δυσκολεύθηκαν να πάρουν άδεια από ειδική επιτροπή για να κάνουν τη δοκιμή τους σε ασθενείς.