Σύμφωνα με έρευνα του ΕΠΙΨΥ σε 3.202 μαθητές ηλικίας 16 ετών (μαθητές της Α’ Λυκείου) από 175 σχολεία της χώρας, περισσότεροι από δύο στους τρεις μαθητές (68,7%) είναι στο Διαδίκτυο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.

Ένας στους τέσσερις αναφέρει χρήση του Διαδικτύου για τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά από Δευτέρα έως Πέμπτη, και ένας στους έξι για τουλάχιστον 6 ώρες καθημερινά από Παρασκευή έως Κυριακή. Σημαντικά υψηλότερο ποσοστό κοριτσιών και μαθητών από σχολεία των Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης σερφάρουν καθημερινά.

Σύμφωνα με την έρευνα, τις περισσότερες ημέρες και ώρες στο Ίντερνετ οι μαθητές τις περνούν στα social media, στο facebook κυρίως (5,5 ημέρες την εβδομάδα και 2,4 ώρες ανά ημέρα χρήσης). Ακολουθούν σε διάρκεια: η μουσική, ταινίες ή το κατέβασμα προγραμμάτων, η μελέτη ή το απλό σερφάρισμα για αναζήτηση πληροφοριών και τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένας στους επτά 16χρονους μαθητές έχει παίξει / στοιχηματίσει χρήματα τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, πριν από την έρευνα, δεκαπλάσιο ποσοστό αγοριών (26,9%) από ό,τι κοριτσιών (2,6%).

Από την αξιολόγηση των απαντήσεων των εφήβων σε ειδική κλίμακα για την πιθανή εξάρτησή τους από τον τζόγο, προκύπτει ότι ένας στους δώδεκα βρίσκεται σε κίνδυνο για παθολογική ενασχόληση, ενώ σε ποσοστό 2,9% θα μπορούσαν να θεωρηθούν, ήδη, παθολογικοί «παίκτες», με τα αντίστοιχα ποσοστά για τα αγόρια να ανέρχονται στο 13,1% και 5,8%, αντίστοιχα. Σημαντικά υψηλότερο ποσοστό εφήβων στις λοιπές περιοχές (συγκριτικά μόνο με το Ν. Αττικής) θεωρούνται σε κίνδυνο για παθολογικό στοιχηματισμό.

Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα του ΕΠΙΨΥπαρουσιάζεται μείωση τα τελευταία χρόνια στο κάπνισμα, στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (≥5 ποτά στη σειρά ανά περίσταση) και στη μέθη, κυρίως στα αγόρια. 

Η έρευνα του ΕΠΙΨΥ γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «EuropeanProject on Alcohol and other Drugs» (ESPAD) και τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Υλοποιείται ανά τετραετία σε περισσότερες από 35 χώρες ή περιοχές της Ευρώπης και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και για άλλες συνήθειες και χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής των εφήβων, με έμφαση στις εξαρτητικές συμπεριφορές, όπως η προσκόλληση στο Διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα στοιχήματα.

Β.Κ.