Και τμήμα Μη Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), εκτός των συμπληρωμάτων διατροφής που ήδη διαθέτουν,  θα μπορέσουν να αναπτύξουν τα σούπερ - μάρκετ με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας με την ψήφιση του νομοσχεδίου, 216 ιδιοσκευάσματα από τα 1582 που περιλαμβάνονται στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ, θα δουν τη διαδρομή τους στην αγορά να περνά και από άλλα κανάλια διανομής, εκτός φαρμακείου.

Μένει βέβαια να αποσαφηνιστεί από το υπουργείο ποιά ιδιοσκευάσματα ακριβώς είναι αυτά που προορίζονται για μεγαλύτερους καταναλωτικούς "προορισμούς" και να διευκρινιστούν από κει και πέρα και πρόσθετα ζητήματα που αφορούν τα σκευάσματα αυτά, όπως ο τρόπος κοστολόγησής τους, οι δυνατότητες προσφορών και μέχρι ποιό βαθμό θα επιτρέπονται οι προωθητικές ενέργειες που εφαρμόζονται σε άλλα καταναλωτικά είδη όπως για παράδειγμα τα απορρυπαντικά ή τρόφιμα που πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους.

Συνολικά, η λίστα των ΜΗΣΥΦΑ περιλαμβάνει 300 σήματα σε περίπου 750-800 μορφές. Τα συγκεκριμένα 216 ιδιοσκευάσματα, σύμφωνα με πληροφορίες απορροφούν περίπου το 10-15% του τζίρου της αγοράς των συγκεκριμένων σκευασμάτων σε μια αγορά που υπολογίζεται περίπου στα 200 εκ. ευρώ και η πορεία ανάπτυξής της δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο ρυθμό ανάπτυξης, αφού από το 2014 η αύξηση των πωλήσεων ξεπέρασε το 26% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ το 2015 η αύξηση περιορίσθηκε στο 9,5% σε σχέση με το 2014.

Το δεδομένο αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει πολύ την "εικόνα" των πωλήσεων των συγκεκριμένων φαρμάκων στα φαρμακεία, καθώς οι φαρμακευτικές, ελληνικές και πολυεθνικές έχουν δηλώσει την προτίμησή τους στη διάθεση των σκευασμάτων τους από τους ειδικούς που στην περίπτωση αυτή είναι οι φαρμακοποιοί.

Εντούτοις, οι φαρμακοποιοί δεν παύουν να επισημαίνουν ότι πρόκειται για φάρμακα, των οποίων η χρήση απαιτεί ειδική συμβουλή, ιδίως σε ότι αφορά τα ζητήματα αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα ή τροφές. Ήδη χθες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επεσήμανε ότι η χώρα μας, στέλνει τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ-μάρκετ, όταν η Σουηδία μετά από πολυετή διάθεση βιταμινών και άλλων φαρμάκων σ΄ αυτά, επιστρέφει τώρα τη διάθεση των προϊόντων αυτών στα φαρμακεία.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της IMS Health, συνολικά τα προϊόντα φαρμακείου εκτός των συνταγογραφουμένων φαρμάκων, παρουσίασαν την πενταετία 2010-2015 αύξηση της τάξης του 45,8% σε αξίες και από αυτά τα ΜΗΣΥΦΑ με ταινία γνησιότητας αυξήθηκαν κατά 2,5% σε μια αγορά που εκτιμάται στα 172 εκ. ευρώ, τα προϊόντα χωρίς κουπόνι αυξήθηκαν κατά 109,2% σε μια αγορά που υπολογίζεται στα 241 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα προϊόντα (γάζες, μετρητές σακχάρου κλπ) αυξήθηκαν κατά 9,1% σε μια αγορά της τάξης των 475 εκ. ευρώ.

Η μέση τιμή των ΜΗΣΥΦΑ με κουπόνι έπεσε την πενταετία 2010-2015 κατά 2,7% στα 2,3 ευρώ ανά τεμάχιο, ενώ τα προϊόντα χωρίς κουπόνι αυξήθηκαν κατά 22,6% στα 7,4 ευρώ ανά τεμάχιο, ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα, με μέση τιμή 6,8 ευρώ/τεμάχιο, η τιμή μειώθηκε κατά 7,4%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), η ενίσχυση της χρήσης ΜΗΣΥΦΑ, μπορεί να εξοικονομήσει από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 5% των δαπανών τους για φάρμακα, ενώ παράλληλα, η χρήση των ΜΗΣΥΦΑ φέρνει όφελος 0,1% στο ΑΕΠ. Επιπλέον, για κάθε ένα ευρώ που διατίθεται για τη χρήση ΜΗΣΥΦΑ, επιστρέφουν στην οικονομία άλλα 6 ευρώ.