Ένας από τους φόβους των γονιών είναι τα αντικείμενα που βάζουν τα μικρά παιδιά στο στόμα όταν βγάζουν δόντια και όχι μόνο.

Πολλά παιδιά έχουν μεταφερθεί στα επείγοντα κι έχουν υποστεί πλύσεις στομάχου, προκειμένου να απαλλαγούν από ένα κουμπί, ένα τσιμπιδάκι, μια μικρή μπαταρία. Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν και με ενήλικες κατά λάθος ή και σκοπίμως. 

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό ρομπότ-οριγκάμι, το οποίο καταπίνεται διπλωμένο μέσα σε κάψουλα και αφού βγει από αυτήν ξεδιπλώνεται μόνο του και... ψάχνει το στομάχι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε πειράματα που έγιναν με ένα τεχνητό στομάχι, προσομοίωση του πραγματικού, το ρομπότ μπόρεσε να αφαιρέσει μια μικρή στρογγυλή μπαταρία που - υποτίθεται ότι - είχε καταπιεί κάποιος. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ντανιέλα Ρας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών & Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική παρουσίαση σε διεθνές συνέδριο ρομποτικής και αυτοματισμού.

Η κίνηση του ρομπότ καθοδηγείται από εξωτερικά μαγνητικά πεδία, ενώ το υλικό κατασκευής του είναι βιοσυμβατό. Το ρομποτάκι διπλώνεται μέσα στην κάψουλα (όπως η ιαπωνική τεχνική οριγκάμι για το δίπλωμα του χαρτιού) και, όταν αυτή διαλυθεί στο στομάχι, το μηχάνημα με δικές του δυνάμεις αποκτά το κανονικό σχήμα. 

Β.Κ.