H 2η Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης, Εκπαίδευσης κι Ευαισθητοποίησης «ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ 2016» σαλπάρει για την Κέα στις 21 Μαΐου, για να πιάσει αμέσως μετά Κύθνο (22/5), Σέριφο (23/5), Σίφνο (24/5), Κίμωλο (25/5) και Μήλο (26/5).  

Όπως είπαν οι ειδικοί σε ενημερωτική εκδήλωση, που έγινε για την ανακοίνωση της εκστρατείας, στην Ελλάδα o αριθμός των ατόμων με διαβήτη έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι αγγίζει το 8% – 9% του πληθυσμού, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα 6 νησιά θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Με προγραμματισμένα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν, επίσης, δωρεάν έλεγχος συνδρόμου διαβητικού ποδιού – αρτηριακής πίεσης  από εξειδικευμένους γιατρούς. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες, ανοιχτές στο ευρύ κοινό, από εξειδικευμένο προσωπικό, σε κεντρικά σημεία των νησιών, καθώς και εκπαίδευση των ασθενών από επαγγελματίες υγείας, για τη σωστή διαχείριση της νόσου.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Όσοι παρευρεθούν στις εκδηλώσεις θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά του διαβήτη, παίζοντας ένα δεκάλεπτο παιχνίδι γρίφων. Σε κάθε νησί θα τοποθετείται το «Δωμάτιο Απόδρασης - Παιχνίδι Γρίφων για τη σωστή διατροφή», το οποίο δημιουργήθηκε με την επιστημονική συμβολή του προϊσταμένου του διαιτολογκού τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, κ. Χάρη Δημοσθενόπουλου. Με το Δωμάτιο Απόδρασης στόχος των ειδικών είναι να προσεγγίσουν εφήβους και ενήλικες και μ’ έναν πιο ευχάριστο τρόπο να εμπεδώσουν σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή, η οποία βοηθά αποτελεσματικά στην πρόληψη της ασθένειας. Στο παιχνίδι πρωταγωνιστούν κυρίως η παρατηρητικότητα, η δημιουργική σκέψη και η συνδυαστική λογική. Στόχος είναι - μέσα από τη δημιουργία μιας ιστορίας μυστηρίου - να βρεθούν τα λάθη, να αποφευχθεί η αλυσίδα λαθών και, τελικά, να αποτραπεί η εμφάνιση του διαβήτη.

Ο κ. Δημοσθενόπουλος εξήγησε σχετικά: «Κάθε άτομο με διαβήτη βρίσκει τον εαυτό του καθημερινά να συμμετέχει σ’ ένα "παιχνίδι", που έχει ως τελικό στόχο την κατάκτηση της καλής διατροφής. Είναι ένα παιχνίδι γεμάτο γρίφους και ερωτήματα: μπορώ να το καταναλώσω ή όχι, θα μου ανεβάσει το ζάχαρο ή όχι. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα παιχνίδι γεμάτο γεύση, ποιοτικές διαιτητικές επιλογές - φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, σαλάτες και υγιεινές απολαύσεις - και θωράκιση του οργανισμού, που όλα οδηγούν στην καλή διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης. Η διατροφική θεραπεία του διαβήτη πρέπει να αποτελεί το πιο βασικό κομμάτι της συνολικής θεραπευτικής παρέμβασης, ανεξάρτητα από τον τύπο και τη φαρμακευτική αντιμετώπιση. Ο ρόλος της δίαιτας είναι καθοριστικός, αφού μία σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών, που σχετίζονται με την πάθηση, αλλά και στην καλύτερη ρύθμισή της. Η συνέπεια στις βασικές αρχές της δίαιτας, η τήρηση μίας σωστής διατροφής, η τακτική και συστηματική άσκηση, η ρύθμιση του σωματικού βάρους αποτελούν τους παράγοντες που εξασφαλίζουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και την καλύτερη υγεία για το άτομο με διαβήτη». 

Από τα 400 εκατομμύρια διαβητικούς ασθενείς στον κόσμο, το 90% έχει διαβήτη τύπου ΙΙ, μια μορφή της νόσου που συνδέεται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. 

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, με την ευγενική χορηγία των εταιρειών ASCENSIA, INTERAMERICAN, BOEHRINGER INGELHEIM και με τη στήριξη της NOVO NORDISK και  του IASO GENERAL. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΣΚΑΙ.