Η σύγχρονη χειρουργική έχει πάψει, πλέον, να γίνεται με μεγάλες τομές, όπως στο παρελθόν. Στη ρομποτική χειρουργική, η πραγματική τρισδιάστατη όραση, τα αρθρωτά εργαλεία καθώς και η εργονομική κονσόλα δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα στον χειρουργό όσον αφορά στην παρασκευή των ιστών και στην ακρίβεια στην επέμβαση. Επιπλέον, οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από μία τομή 2 εκατοστών μέσα από τον ομφαλό, επιτυγχάνοντας ελάχιστη απώλεια αίματος, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη ανάρρωση. Παράλληλα δίνουν πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα και αφήνουν ακέραιο το κοιλιακό τοίχωμα.

Η single site ρομποτική πυελοπλαστική πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με το υπερσύγχρονο σύστημα da Vinci Si HD, σε νεαρό ασθενή με χρόνια απόφραξη του νεφρού. Αποκαταστάθηκε η στένωση της πυέλου του νεφρού με το σύστοιχο ουρητήρα, διαφυλάττοντας την καλή νεφρική λειτουργία. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από μία μόνο τομή 2 εκατοστών μέσα από τον ομφαλό και ο ασθενής βγήκε από το νοσοκομείο σε λιγότερες από 24 ώρες, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

«Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει πρωτοπορήσει παγκοσμίως, καθώς από το 2011 έχει συστηματικά εφαρμόσει ρομποτικές επεμβάσεις μίας οπής (single site), με ασφάλεια και επιτυχία, σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής και γυναικολογίας. Πλέον, οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στην κατασκευή των ρομποτικών εργαλείων και συνολικά στη single site ρομποτική πλατφόρμα επιτρέπουν τη χρήση της τεχνολογίας αυτής και σε ουρολογικές επεμβάσεις νεφρού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρομποτική χειρουργική μίας οπής αποτελεί ραγδαία εξέλιξη και αναμένεται να εφαρμοστεί σε περαιτέρω επεμβάσεις της ουρολογίας», δήλωσε ο Δρ Αχιλλέας Πλουμίδης.

Η ουρολογική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, με διευθυντή τον Δρ Αντώνιο Πλουμίδη, ξεκίνησε να πραγματοποιεί ρομποτικές επεμβάσεις το 2006, όταν εγκαταστάθηκε στην κλινική το πρώτο ρομποτικό σύστημα da Vinci στην Ελλάδα. Σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία μεγάλος αριθμός ογκολογικών επεμβάσεων για τον προστάτη, το νεφρό και την ουροδόχο κύστη, καθώς και επεμβάσεις ανακατασκευής του ουροποιητικού συστήματος και ουρογυναικολογικές επεμβάσεις.